Hlavní obsah

Bratislava dostane první sochu Masaryka

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

V den 92. výročí vzniku Československa bude 28. října v Bratislavě odhalena první socha Tomáše Garrigua Masaryka ve slovenském hlavním městě. Na slavnost dostali pozvánku prezidenti České republiky i Slovenska.

Článek

Jak Právu potvrdila mluvčí bratislavské městské části Staré město Alena Kopřivová, socha bude součástí Památníku československé státnosti před budovou Slovenského národního muzea. Socha Masaryka nahradí na tomto místě plastiku lva, která byla přemístěna k soše Milana Rastislava Štefánika v nové bratislavské čtvrti Eurovea.

Masarykova socha je vysoká 2,2 metru a bude umístěna na přibližně dva metry vysokém podstavci. Bratislavská socha je kopií díla pražského sochaře Ladislava Šalouna z roku 1924, která kdysi stála v bratislavské Zemské bance. Dnes ji město ukrývá v depozitáři.

Proti soše Masaryka v Bratislavě protestovala Matice slovenská. Masaryk byl přitom zakládajícím členem Matice slovenské po obnovení její činnosti v roce 1919. Na činnost Matice slovenské daroval prezident statisícové částky.

Dnes Matice slovenská vyčítá Masarykovi, že neuznával slovenský národ a odmítal naplnit Pittsburskou dohodu. Ta v roce 1918 upravovala a schvalovala spojení Čechů a Slováků ve společném státě.

Reklama

Výběr článků

Načítám