Hlavní obsah

Bránili jsme náš prostor, hájí Rusko těsný průlet stíhačky kolem amerického stroje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Washington

Rusové hájí pondělní průlet své stíhačky u amerického špionážního letadla nad Černým mořem. Pilot prý jednal tak, aby splnil všechny bezpečnostní předpisy. Američané uvedli, že se stíhačka k jejich stroji přiblížila na 1,5 metru, a mluví o nebezpečném manévru.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Suchoj Su-27 akrobatického týmu Ruští rytíři

Článek

Stíhačka Suchoj Su-27 se v pondělí nad Černým mořem přiblížila k americkému špionážnímu letadlu Lockheed EP-3E Aries II, které je určeno pro elektronický průzkum a boj.

Ruské ministerstvo obrany popřelo jakékoli pochybení. Uvedlo, že ruský letoun požadoval po americkém identifikace, že jeho pilot jednal tak, aby splnil všechny bezpečnostní předpisy, a že pilot ruského stroje nedovolil americkému letadlu narušit ruský vzdušný prostor.

Ruská agentura RIA dodala k výsledku setkání. „Poté, co pozorovací letadlo amerického námořnictva změnilo svůj kurz směrem od hranic, Su-27 se vrátil na základnu.“

Metr a půl od sebe

O přiblížení suchoje k americkému letounu odvozenému od turbovrtulového protiponorkového stroje P-3C Orion informovala jako první právě ruská tisková agentura RIA s tím, že americké letadlo letoun nenarušilo ruský vzdušný prostor.

Americké ministerstvo zahraničí poté podle agentury Reuters uvedlo, že se ruský proudový letoun „v mezinárodním vzdušném prostoru angažoval v nebezpečné interakci s americký EP-3E, když se přiblížil na 1,5 metru a před EP-3E přímo překřížil jeho letovou dráhu“.

„To je poslední případ ruské vojenské aktivity neuznávající mezinárodní normy a smlouvy,“ uvedlo americké ministerstvo v prohlášení a vyzvalo Moskvu, aby upustila od nebezpečných akcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám