Hlavní obsah

Vitalij Kličko nebude kandidovat na ukrajinského prezidenta

Kyjev

Jeden z hlavních vůdců opozice proti svrženému režimu ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče Vitalij Kličko se v květnu nebude ucházet o křeslo hlavy státu. Boxerský šampión chce v nadcházejících volbách podpořit vlivného podnikatele Petra Porošenka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vitalij Kličko oznámil podporu Petra PorošenkaVideo: Reuters

 
Článek

Kličko své rozhodnutí oznámil v den, kdy se ještě nedávno opoziční strana Vlast chystá jako prezidentskou kandidátku nominovat svou šéfku Juliji Tymošenkovou. Novou hlavu státu mají Ukrajinci volit 25. května.

Foto: Kevin Lamarque, ČTK/AP

Zleva Vitali Kličko, John Kerry, Petr Porošenko, Oleh Tjahnybok a Sergej Tigipko.

„Jedinou šancí, jak vyhrát, je nominovat jednoho kandidáta z demokratických řad," citovala agentura Reuters Kličkovo prohlášení na sjezdu jeho strany UDAR. Kličko také řekl, že podporuje Porošenka. Prezidentská kampaň tak podle všeho bude ve znamení souboje Porošenka a Tymošenkové, která za Janukovyče byla ve vězení.

Jako jediný oligarcha podporoval protesty

Porošenko, který se podle průzkumů veřejného mínění těší přízni zhruba čtvrtiny Ukrajinců, je považován za politika se schopností dohodnout se s různými politickými proudy. Za prozápadního prezidenta Viktora Juščenka býval ministrem zahraničí, za proruského Janukovyče ministrem hospodářství. Jako jediný z ukrajinských oligarchů otevřeně podporoval protestní hnutí v Kyjevě.

Reklama

Výběr článků

Načítám