Hlavní obsah

Bouře Xavier v Německu nabírá na síle, vyžádala si už sedm obětí

• Aktualizováno

Sever Německa ve čtvrtek zasáhla bouře Xavier, doprovází ji silný vítr, který v nárazech dosahuje rychlosti až 120 km/h. Už si podle webu týdeníku Focus vyžádala už sedm lidských životů, většinou zemřeli lidé, na jejichž auto spadl strom.

Foto: B. Florian, ČTK

Hasič v Hamburku odřezává větev stromu, která spadla v poryvu větru v bouři Xavier

Článek

První obětí je žena, na jejíž auto spadl v hamburské čtvrti Horn strom. Stejným způsobem zemřel řidič nákladního vozidla na Bundesstrasse v Neu-Karstädtu v Meklenbursku-Předním Pomořansku. Další čtyři oběti jsou z Braniborska. V Gransee zabila muže ulomená větev a v Postupimi zabil ženu strom, který spadl na její vozidlo. I další dvě oběti z Branibor zemřely stejným způsobem. Padající strom zabil i ženu v autě v Berlíně.

Vlaky nejezdí ve čtyřech spolkových zemích, uzavřená je také trať mezi severem země a Berlínem. Na trati taky uvázl rychlík Eurocity do Prahy, protože spadlý strom zablokoval obě koleje. Evakuovat se z něj muselo u Pritzieru 219 lidí. V Hamburku a Berlíně byl zastaven provoz nadzemní dráhy S-Bahn.

Foto: Ulrich Perrey, ČTK/AP

Sever Německa postihla bouře Xavier.

V Hamburku se hasiči potýkají s vyvrácenými stromy, spadlými větvemi a přívalovým deštěm. Hasiči v téměř dvoumiliónovém městě vyzvali obyvatele, aby nevycházeli na ulici a v žádném případě se nezdržovali na nechráněných místech.

„Varování pro Hamburk. Nezdržujte se v současnosti na volném prostranství, zůstaňte v chráněných prostorách," uvedli hasiči hanzovního města na Twitteru.

V Berlíně byl zastaven provoz S-Bahnu kvůli velkému množství popadaných stromů. V hlavním městě nejezdí ani tramvaje. Omezen je i provoz na obou berlínských letištích, zastaveno bylo odbavování cestujících. Lidé také nemohli opustit letadla, která přistála.

V Dolním Sasku jsou hasiči zavaleni telefonáty se žádostmi o pomoc s vyvrácenými stromy, v Hannoveru vyjíždějí ke strženým střechám.

Foto: Stein Silas, ČTK

Popadané stromy komplikují dopravu v Hanoveru

V Holzmindenu spadl strom na tři auta, naštěstí nebyl nikdo zraněn. Ve městě Werlte u Osnabrücku naboural řidič do vyvráceného stromu.

Zoo předčasně zavřela

Z bezpečnostních důvodů ve čtvrtek už ve 14 hodin SELČ zavřely své brány obě zoologické zahrady v metropoli Berlíně. Padající větve a stromy by podle nich mohly ohrozit návštěvníky i zvířata. „Sloni, zebry a žirafy se z bezpečnostních důvodů přemístí do svých stájí," uvedly zahrady.

Foto: Silas Stein, ČTK/AP

Auto poškozené po pádu stromu v Hanoveru

Bouře Xavier přinesla na sever Německa prudké přeháňky, silný vítr a nízké teploty. Podle německých meteorologů vítr dosáhne síly orkánu. V následujících dnech by do Německa měl začít proudit polární vzduch.

Před silným větrem varují meteorologové také v České republice.

Reklama

Výběr článků

Načítám