Hlavní obsah

Bosna musí odstranit načerno postavený kostel na pozemku muslimské vdovy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk

Evropský soud pro lidská práva (ESLP) nařídil v úterý Bosně, aby odstranila pravoslavný kostel postavený ilegálně na pozemku, který patří válečné vdově po bosenském Muslimovi. Rodina této ženy byla násilně přinucena k útěku z vesnice Konjević Polje na východě země během války v letech 1992-1995.

Foto: Profimedia.cz

Obyvatelé Konjević Polje při protestu za svá práva

Článek

Fata Orlovičová a 13 dalších členů její rodiny vede právní boj za odstranění kostela od roku 2000, kdy se do obce vrátili. Kostel byl postaven nedlouho poté, co byli Orlovičovi vyhnáni z Konjević Polje a skončili ve Srebrenici. Tam bylo při masakru v roce 1995 zabito na 8000 bosenských muslimů. Orlovičová tam přišla o 22 příbuzných včetně svého manžela.

Krátce po vyhnání srbské úřady vybudovaly na ženině pozemku pravoslavný kostel, což byla za balkánských válek, které provázely etnické a náboženské čistky běžná praxe.

Vesnice leží asi 20 kilometrů východně od Srebrenice na území Republiky srbské (RS), která od konce války tvoří Bosnu a Hercegovinu společně s bosňácko-chorvatskou federací (FBaH).

Soud nařídil i odškodnění

Štrasburský soud dal verdiktem podle agentury AP za pravdu rodině Orlovičové a nařídil bosenským úřadům, aby kostel odstranily ve lhůtě tří měsíců od nabytí právní moci rozsudku. Soud rovněž bosenskému státu uložil zaplatit 14 členům žalující rodiny odškodné v celkové výši 31 000 eur (téměř 800 000 Kč), vdova dostane 5000 eur a 13 jejích příbuzných po dvou tisících.

Verdikt okomentoval soudce soudu Faris Vehabocic: „Je to typický případ týkající se práva na návrat majetku.”

Mnozí obyvatelé vesnice si ještě v roce 2013 stěžovali, že vesnice je posrbštěná, protože děti se musí učit v srbštině a ne v bosenštině.

Dluh za plyn připravil muslimy v Praze o modlitebnu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám