Hlavní obsah

Bombu v Oslu má mít na svědomí žadatel o azyl z Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Podomácku vyrobenou bombu, kterou norská policie objevila v centru Osla, má mít na svědomí 17letý žadatel o azyl z Ruska. Mladík byl v souvislosti s nálezem zatčen a byl obviněn z držení výbušných látek, uvedla Marie Benedicte Bjørnlandová, šéfka norské Policejní bezpečnostní služby (PST). O uvalení vazby se podle jejích slov rozhodne v pondělí.

Foto: Staff, Reuters

Norská policie na místě nálezu bomby

Článek

Mladík přišel do Norska se svou rodinou v roce 2010. Björnlandová jméno zatčeného nesdělila, uvedla ale, že norské zpravodajské služby o něm věděly, protože se hlásil k radikálnímu islámu.

Podle vyšetřovatelů zatím není jasné, zda plánoval teroristický útok. Policie potřebuje také zjistit, zda se mladík chtěl stát osamělým vlkem, nebo měl komplice.

"Je pravděpodobné, že útoky ve Francii, Německu, Británii, Rusku a Švédsku mohou v Norsku vyvolat napodobování u lidí se sympatiemi k islámu," řekla Björnlandová.

Připomněla, že se bomba nalezla asi 1,6 kilometru od vládních budov, kde v roce 2011 odpálil nálož Anders Breivik. Tehdy při útoku zahynulo osm lidí.

Po nálezu policie v noci na neděli zařízení kontrolovaně odpálila a uvedla, že podomácku vyrobená bomba mohla způsobit jen omezené škody.

V Norsku je přesto zvýšen stupeň teroristické hrozby v zemi na "pravděpodobnou" z "možné".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám