Hlavní obsah

Boje na východě Ukrajiny si vyžádaly přes 9000 obětí

Ženeva

Více než 9000 obětí na životech si od svého počátku loni v dubnu vyžádal konflikt na východě Ukrajiny. Novou bilanci zveřejnil ve středu v Ženevě úřad vysokého komisaře Organizace spojených národů pro lidská práva. Zranění utrpělo přes 20 000 lidí.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský voják na hlídce

Článek

Celkový počet obětí se za zhruba 21 měsíců bojů mezi proruskými povstalci a ukrajinskou armádou vyšplhal na 9098, zraněných je podle statistik OSN 20 732. Čísla zahrnují mrtvé civilisty, vojáky i příslušníky ozbrojených skupin.

Bilanci obětí bojů v Donbasu zveřejňuje OSN každého čtvrt roku. Na počátku září statistiky uváděly 7962 mrtvých a 17 811 zraněných. Podle úřadu vysokého komisaře přispělo k zastavení rychlého nárůstu počtu obětí příměří, které vstoupilo v platnost 1. září, a následný odsun těžkých zbraní z bojových linií.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Proruské povstání na východě Ukrajiny propuklo loni v dubnu po březnovém připojení Krymu k Rusku a únorovém svržení proruského prezidenta prozápadně naladěnými opozičními demonstranty. Rusko stále popírá, že by se do konfliktu přímo zapojilo.

Výběr článků

Načítám