Hlavní obsah

Boeingu prasklo okno a z Česka se vracel do Saska. Musel vypustit 110 tun paliva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nákladní Boeing 747 se musel v pondělí brzy po startu z letiště v saském Lipsku vrátit kvůli prasklému oknu. Stroj společnosti Atlas Air měl v pondělí namířeno do Tokia, ale nad Českem se musel obrátit a vrátit se zpět do Saska. Vypustit musel 110 tun leteckého paliva.

Foto: Reuters

Boeing 747 společnosti Atlas Air. Ilustrační foto

Článek

Incident potvrdila v úterý deníku Bild německá služba bezpečnosti leteckého provozu (DFS).

„Pilot hlásil v pondělí večer ‚broken window‘, tedy rozbité okno. To může vést k poklesu tlaku. Proto byla uplatněna všechna bezpečnostní opatření podle protokolu,“ řekla mluvčí DFS. Služba neupřesnila, které okno bylo poškozeno a čím bylo poškození způsobeno.

Foto: Jason Redmond, Reuters

Boeing 747 na letišti v Seattlu. Ilustrační foto

Stroj známý také pod označením Jumbo Jet se musel rychle vrátit a před přistávacím manévrem se zbavit leteckého paliva. Kvůli dálkovému letu měl totiž plné nádrže a pro předčasné přistání byl příliš těžký.

Původní informace deníku Bild hovořily o tom, že letoun nad českým územím vypustil 110 tun kerosinu. Některá německá média však informovala, že se tak stalo až nad územím východního Německa. Například t-online píše, že letadlo se zbavilo paliva nad Žitavskými horami, které jsou součástí Lužických hor, nacházejí se však již v Německu.

České Řízení letového provozu, které by muselo k vypuštění paliva dát souhlas, nebylo ve středu večer schopno informaci potvrdit ani vyvrátit.

Konec jedné éry: Boeing vyrobil poslední Jumbo Jet 747

Ekonomika

Takzvaný „fuel dumping“, tedy upouštění paliva za letu, je povolen jen v nouzových situacích. Večerní přistání v Lipsku bylo naštěstí bezproblémové, řekl podle Bildu mluvčí letiště Uwe Schuhart.

Dopady vypuštění paliva na lidi a životní prostředí hodnotí německý Spolkový úřad pro životní prostředí (UBA) jako nikoli kritické, uvedl Bild.

Obří boeing Lufthansy se musel krátce po startu ve Frankfurtu vrátit

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám