Hlavní obsah

Biden: Putin se přepočítal. Jednota Západu je silnější, než myslel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi se nepodařila finlandizace Evropy. Docílil naopak toho, že Švédsko a Finsko chtějí vstoupit do NATO a Evropa se oprošťuje od závislosti na ruských fosilních palivech. V projevu ve Varšavě to prohlásil americký prezident Joe Biden. Dodal, že jednota Západu nepoleví.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden během projevu ve Varšavě

Článek

„Putin nemůže pochybovat o naší síle, ale pochybuje o našem odhodlání v jednotě setrvat. Ale my se nevzdáme. Dnes, zítra, navždy… spojenectví Spojených států a spojenců je pevné jako skála,“ prohlásil Biden ve Varšavě.

„Když prezident Putin vydal rozkaz, aby se jeho tanky začaly valit na Ukrajinu, tak si myslel, že ji zdolá, ale mýlil se. Ukrajinci, Evropané i Američané jsou stateční. Celá ta koalice je silná. A místo Putinova vítězství, které předvídal, za sebou nechal spálené tanky a rozvrácenou armádu,“ dodal Biden.

Americký prezident je v Polsku na dvoudenní státní návštěvě. Do Varšavy přicestoval z Kyjeva, kam se v pondělí vydal na překvapivou návštěvu. V Polsku je šéf Bílého domu proto, aby s polským prezidentem probral témata spojená s ruskou invazí na Ukrajinu, ale také bezpečnost samotného Polska.

Očima Saši Mitrofanova: Čas boje

Komentáře

Ve středu je plánováno setkání amerického prezidenta s představiteli států takzvané bukurešťské devítky (B9), jejíž součástí je rovněž Česko.

Do Varšavy se šéf Bílého domu vrátil po necelém roce. Loni v březnu zde po měsíci ruské agrese proti Ukrajině upozorňoval, že spojenci napadené země se musí připravit na dlouhý boj.

Duda přivítal Bidena ve Varšavě

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám