Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Čas boje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen vzácně se události sejdou tak, že během jednoho dne pronesou projev na stejné téma ruský i americký prezident. Stalo se to však v úterý. Nejdříve promluvil Vladimir Putin k členům ruského parlamentu. Později ve Varšavě hovořil prezident USA Joe Biden. Téma? Jaký bude dál svět.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Když jsem poslouchal Putina, nedivil jsem se. Jsem dávno zvyklý, že říká věci, které neodpovídají skutečnosti. Ale úterní projev k členům parlamentu byl vynikající názornou pomůckou pro studium lží, dezinformací a demagogie v jenom balíku. Jen jako stručnou ukázku uvedu dva výroky.

„To jsou oni (Západ), kteří rozpoutali válku, a my jsme použili a používáme sílu, abychom ji zastavili. (…) (Na Západě) zničení rodiny, kulturní a národní identity, úchylky, zneužití dětí včetně pedofilie se prohlašují za normu, normy jejich života.“ Ještě tam bylo něco o tom, že Západ zavádí ve svých společnostech totalitu a trestá každý odlišný názor.

Všimněte si, v jak dojemném souladu jsou tyto Putinovy výroky s výplody, které dlouhodobě šíří jeho pátá kolona v Česku. Nezbývá než tyto kolaboranty pochválit, protože jsou schopni úkol nejen pochopit, ale také splnit s převodem do češtiny, i když v tomto jazyce mívají často potíže s pravopisem. Pracují pro nepřátelskou velmoc, jenže každý dosáhne jen tam, kam mu dovolí jeho výška.

Putinův projev je možné ve věcech, které jsou důležité pro nás, shrnout do této věty: Nenávidíme západní hodnoty a budeme proti Západu válčit, dokud nevyčerpáme všechny hmotné a lidské rezervy, protože jiné finále než vítězství si zakazujeme. Vzkaz ruského diktátora narazil na Bidenovu nepřímou odpověď: Budeme stát za Ukrajinou v jejím boji, protože nesmíme nechat Rusko zvítězit.

Proč jsem označil za téma těchto výroků Jaký bude dál svět? Protože z této srážky, která se podle obou prezidentů přetvoří v dlouhodobou krvavou přetahovanou, vyplývá charakter nadcházejících roků.

Pokládám za nejmoudřejší literární dílo biblickou knihu Kazatel. Tam se mj. praví:

„Vše má svou chvíli, každá věc pod nebem má svůj čas:

Je čas rodit se a čas umírat,

čas sázet a čas sadbu vytrhat,

...

čas milovat a čas nenávidět,

čas boje a čas pokoje.“

Čas pokoje je teď na dlouhý čas vystřídán časem boje. „Rusko nikam nezmizí, bude pro nás dál nebezpečné, agresivní a možná frustrované, plné touhy po pomstě,“ řekl náčelník generálního štábu AČR Karel Řehka s tím, že je třeba „říkat si věci na rovinu a informovat o tom veřejnost“.

To mi přijde jako férový postoj od představitele státní moci. Jinými slovy – předem varován, lépe vyzbrojen.

Reklama

Výběr článků

Načítám