Hlavní obsah

Biden je v Polsku

• Aktualizováno

Americký prezident Joe Biden dorazil v pondělí večer do Polska. Předtím neohlášeně navštívil Kyjev, odkud přijel do Polska vlakem.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Prezident USA Joe Biden na pondělní návštěvě Kyjeva

Článek

O tom, že Biden překročil polské hranice, informoval PAP náměstek ministra zahraničí Piotr Wawrzyk.

Na nádraží ve městě Przemyśl na východě Polska na prezidenta USA čekala kolona aut, napsala PAP. Ještě v pondělí večer Biden přeletěl letounem Air Force One do Varšavy, kde v úterý začne jeho oficiální návštěva Polska. O jeho příletu do polského hlavního města informovala agentura Reuters s odvoláním na záběry polské televize.

V plánu je podle PAP jednání Bidena s polským prezidentem Andrzejem Dudou „mezi čtyřma očima“, poté budou následovat plenární jednání delegací.

Ať z toho není třetí světová. Američané před cestou Bidena do Kyjeva navázali kontakt s Rusy

Amerika

Prezident Duda nedávno prohlásil, že Bidenova návštěva Polska bude mít „mocnou politickou váhu“. Podle PAP dodal, že očekává „hodně specifik“. „Nechci a nemohu o nich příliš mluvit, ale očekávám mnohá specifika. Možná to budou specifika, která nebudeme moci zveřejnit,“ citovala Dudu PAP.

V úterý v 17:30 má Biden přednést projev k polskému národu. Podle Dudy bude mít projev významný historický rozměr. Zásadní význam podle něj má i to, že bude pronesen ve Varšavě.

Ve středu, v poslední den návštěvy, se Biden setká s představiteli tzv. bukurešťské devítky, fakticky sdružující východní křídlo NATO. Summitu se za Česko zúčastní premiér Petr Fiala, který se má podle mluvčího polské vlády také setkat s polským premiérem Mateuszem Morawieckým.

Biden v Kyjevě: Putinova dobyvačná válka selhává

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám