Hlavní obsah

Běžte dělat jinou práci, vzkázal Berlusconi šéfům velkých deníků

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Italský premiér Silvio Berlusconi vzkázal šéfům velkých celonárodních deníků, aby „změnili zaměstnání“. Reagoval tím na kritické zpravodajství domácího tisku o plánovaném zvýšení DPH u placených satelitních televizních kanálů z deseti na dvacet procent. Svůj výrok Berlusconi adresoval i tak renomovaným listům jako Corriere della Sera či La Stampa.

Článek

Sporný záměr schválila vláda minulý týden, což vyvolalo protesty především u největšího konkurenta Berlusconiho mediálního impéria, australského magnáta Ruperta Murdocha, který v Itálii provozuje placený satelitní kanál Sky Italia. Berlusconiho společnost Mediaset vlastní rovněž televizní stanice, ty však šíří svůj signál terestricky.

Satelitní kanály jsou v Itálii od roku 1995 daňově zvýhodněny, čímž tehdejší vláda chtěla podpořit rozvoj tohoto segmentu televizního trhu. Berlusconi chce nyní vrátit zdanění na původní úroveň. Má pro to i podporu ze strany EU, které se toto privilegium nelíbí a hrozila Itálii správním řízením. „Zvýšením DPH je pro nás tato záležitost vyřízena,“ prohlásil mluvčí Evropské komise.

Sky Italia, která má 4,6 miliónu abonentů, se cítí dotčena a vysílá spoty, v nichž proti zamýšlenému zvýšení DPH protestuje. Redakce své diváky dokonce vyzvala, aby zahltili Berlusconiho kritickými dopisy.

Premiér, který za svůj plán sklidil kritiku i ze strany opozice, ale nemíní uhnout. „Jsem státník a jednám výhradně v zájmu celé země,“ prohlásil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám