Hlavní obsah

Bezprecedentní verdikt: Snižte emise, nařídil nizozemské vládě soud

Novinky, rei
Haag

Bezprecedentní a překvapivý verdikt vynesl ve středu soud v Haagu. Nizozemské vládě nařídil snižovat emise skleníkových plynů rychleji. Vláda chce do roku 2020 srazit emise o 17 procent oproti stavu z roku 1990. Podle soudu je to málo, požaduje snížení alespoň o 25 procent, uvedla agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Uhelná a větrná elektrárna v nizozemském přístavu Ijmuiden

Článek

„Stát by se neměl schovávat za argument, že řešení problému globálního klimatu nezávisí výlučně na snahách Nizozemska. Každé snížení emisí přispívá k zabránění nebezpečné změně klimatu a Nizozemsko by jakožto rozvinutá země v tomto mělo hrát vůdčí roli,“ uvedl soud.

Přelomové rozhodnutí přivítali ekologičtí aktivisté včetně Greenpeace.

„Posouvá to celou debatu. Další žaloby jsou vznášeny v Belgii, na Filipínách. Toto je začátek vlny soudních procesů ve věci klimatu,“ řekl BBC zástupce organizace Jasper Teulings.

Verdikt je vítězstvím pro ekologickou organizaci Urgenda Foundation, která jménem téměř 900 nizozemských občanů podala žalobu. Vláda podle nich „vědomě přispívá“ k porušení mezinárodního závazku udržet nárůst teploty na Zemi o maximálně dva stupně.

Vláda se může odvolat

Verdikt je pravomocný a vláda na něj zatím nereagovala ani prostřednictvím svých právníků. Zatím se tedy neví, zda se odvolá k soudu vyšší instance. Není také jasné, jak by případně bylo vymáháno naplnění verdiktu soudu.

Komentátoři se shodují, že výraznější snížení emisí by bylo pro vládu tvrdým úkolem. Většinu energetické spotřeby Nizozemska stále zajišťuje uhlí a plyn, i když se vláda zavázala některé uhelné elektrárny uzavřít, omezit těžbu plynu na severu a zvýšit počty větrných a solárních elektráren.

Soud ve středu také nařídil vládě uhradit nadaci Urgenda veškeré náklady spojené s řízením.

Reklama

Výběr článků

Načítám