Hlavní obsah

Běženci přežili plavbu z Libye na italský ostrov v dřevěné lodi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba pěti desítkám migrantů se podařil uskutečnit doslova zázrak, píše ve čtvrtek agentura DPA. Na dřevěné lodi zvládli doplout z Libye na italský ostrov Lampedusa. Zhruba desetimetrovému plavidlu se podařilo dosáhnout břehů ostrova ve středu večer.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Loď s 26 muži a 20 ženami na palubě vyplula z Libye v pondělí, na ostrov Lampedusa dorazili ve středu večer promrzlí, vyčerpaní, ale živí.

Na ostrov bylo dopraveno ve středu dalších 20 běženců, kteří opustili Libyi před čtyřmi dny. Je objevila na moři rybářská loď, píše DPA.

Libye se stala pro běžence především ze subsaharské Afriky klíčovým místem, z něhož se pokoušejí dostat do Evropy. Země se ale nachází od roku 2011, kdy byl svržen vůdce Muammar Kaddáfí v totálním chaosu, který komplikuje situaci se zvládáním migrace.

Odborníci varují, že když se zhorší situace v Libyi, může se do určité míry opakovat stav z roku 2015, kdy Evropu zasáhla migrační krize. Na starý kontinent by mohlo zamířit až 800 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám