Hlavní obsah

Berlín nezvládá péči o migranty. Nedokážeme je integrovat, přiznal primátor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Berlín nezvládá péči o asi 70 tisíc migrantů, kteří už do města dorazili. Každý den přitom přicházejí stovky dalších. Nouzové ubytování pro ně musela německá metropole zřídit v hangárech bývalého letiště Tempelhof nebo v konferenčních centrech, takže uprchlíci jsou odděleni od běžných obyvatel a stýkají se pouze mezi sebou. To znemožňuje integraci, varoval berlínský primátor Michael Müller.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Migranti v Berlíně.

Článek

„Nemám radost z toho, že musíme využívat Tempelhof. Byl bych raději, kdybychom mohli zajistit ubytování běženců v menších, decentralizovaných ubytovnách. To by totiž umožnilo mnohem lepší šanci na integraci,“ řekl Müller.

„Když jsme se snažili najít jiné ubytování, vždy jsme naráželi na odpor. Ať už to byly sportovní haly, kterých se využívá pro ubytování běženců 40 z asi 1000, které v Berlíně jsou, nebo prázdné a nepoužívané kancelářské prostory,“ podotkl Müller.

Nemají se kde umýt

Velkokapacitní nouzové ubytování podle něj přitom postrádá potřebnou infrastrukturu. V hangárech na Tempelhofu není například dost sprch, aby pokryly potřeby tisíců uprchlíků.

Foto: Srdjan Zivulovic, Reuters

„Uvědomuji si, že je to problém. Musíme postupně najít nějaké řešení,“ řekl primátor. Zdůraznil však, že v první řadě bylo nutné vůbec nějaké ubytování najít, aby běženci měli v zimě střechu nad hlavou.

Město podle něj jen v letošním roce zaměstnalo 600 nových učitelů, kteří by měli zajistit výuku němčiny, ale i ostatních předmětů pro nezletilé běžence. Ti tvoří zhruba desetinu lidí, kteří do Berlína dorazili.

Chaos při registraci

Müller také přiznal, že při registraci uprchlíků v Berlíně a zajišťování prvního kontaktu s nimi panoval v uplynulých týdnech chaos. Zlepšit by se to podle něj mělo se změnou vedení Zemského zdravotního a sociálního úřadu (LaGeSo), který je za běžence ve městě zodpovědný.

„Víme, že organizaci práce s uprchlíky musíme zlepšit. Ale rozhodně to není tak, že bychom jim neuměli pomáhat, nebo že bychom jim dokonce pomáhat nechtěli,“ řekl primátor.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám