Hlavní obsah

Benátky bez vody. Gondoly kvůli suchu uvízly v bahně

– Benátky

Slavné město na vodě, italské Benátky jsou bez vody. Hladina vody ve městě, které jindy ohrožuje stoupající moře, je nejnižší od počátků měření. V tamních kanálech je 70 centimetrů pod průměrem, takže těmi menšími neprojedou lodě včetně typických gondol.

Foto: Profimedia.cz

Tradiční gondoly některými částmi Benátek kvůli nízké hladině vody ani nemohou proplout.

Článek

„Nízká hladina za odlivu bývá v zemi běžná, ale teď je mnohem nižší. Je to rekord,“ komentoval stav mluvčí benátské radnice.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nedostatek vody způsobila kombinace několika faktorů, především ale vysoký tlak a podprůměrné srážky v celé severní Itálii. Výrazně níže jsou hladiny všech toků a jezer včetně hladiny řeky Pád, která je o tři metry níže než před rokem v tuto dobu.

Foto: Profimedia.cz

Benátky trápí sucho, gondoly uvízly v bahně.

V Benátkách nynější potíže gondoliérů a dalších lodních přepravců násobí ještě skutečnost, že kanály jsou nevyčištěné a zanedbané. Většina peněžních prostředků se totiž v posledních letech vynakládala na vybudování protipovodňové mořské bariéry. Benátky jen za letošek zažily zvýšení vodní hladiny o více než metr a povodně je existenčně ohrožují.

Nyní se ale dá čekat, že hladina vody ještě poklesne, protože vysoký tlak přetrvá přinejmenším do Nového roku, uvedl list La Nuova Venezia.

Foto: Profimedia.cz

Benátky trápí sucho, gondoly uvízly v bahně.

Mezitím se dvě největší italská města, Řím a Milán, v důsledku dlouhodobě netypického počasí potýkají s jiným problémem, a tím je smog. V Miláně, kde letos lidé 85 dní dýchali nadlimitně znečištěný vzduch, v úterý dokonce nesměli vyjíždět řidiči kvůli soukromým účelům. V Římě zakázali vjezd do centra na šest určených hodin a totéž opatření platí i pro středu.

Foto: Profimedia.cz

Benátky trápí nízká hladina vody v kanálech.

Reklama

Výběr článků

Načítám