Hlavní obsah

Běloruský podnikatel pořádá sbírku na zatčení Lukašenka

Běloruský podnikatel Valeryj Capkala pořádá peněžní sbírku na zatčení autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka. Prostřednictvím crowdfundingové kampaně chce vybrat 11 milionů eur (skoro 280 milionů korun) určených na odměnu pro příslušníky bezpečnostních sil, kteří by Lukašenka dostali za mříže.

Foto: Sputnik, Reuters

Běloruský prezident Alexander Lukašenko

Článek

Agentura DPA podotkla, že k pátečnímu dopoledni se v Capkalově sbírce sešlo 60 tisíc eur. Její organizátor prý ale věří, že bude úspěšná. Tvrdí, že i v mocenském aparátu se najdou tací, kteří nesouhlasí s Lukašenkovou politikou.

Capkala prezidenta Lukašenka, kterého označuje za „zločince číslo jedna", obviňuje z volebních podvodů, vražd a únosů oponentů.

Běloruská opozice plánuje novou vlnu protestů

Zahraniční

Capkala chtěl sám loni v srpnu kandidovat v prezidentských volbách, úřady mu to ale nepovolily. Ve strachu před zatčením i s dětmi odešel ještě před volbami do ruského azylu. Jeho žena Veronika se společně s Maryjou Kalesnikavovou a dalšími aktivistkami podílela na předvolební kampani opoziční kandidátky Svjatlany Cichanouské. Později také odešla do zahraničí.

Podle oficiálních výsledků loni ve volbách zvítězil Lukašenko, podle opozice i Západu ale hlasování provázely podvody. To vyvolalo nebývalou vlnu protirežimních protestů, na které bezpečnostní složky odpovídají tvrdými represemi.

Lukašenkova policie tvrdě zasáhla proti protestujícím Bělorusům, přes tři stovky zadržela

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám