Hlavní obsah

Bělorusko zavře hranice s Polskem a Litvou

Právo, Novinky, jz, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk
Aktualizováno

Bělorusko je nuceno uzavřít státní hranici s Litvou, Polskem a také posílit bezpečnost hranice s Ukrajinou, prohlásil ve čtvrtek běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Apeloval současně na vlády zmíněných tří států, aby zabránili rozpoutání „horké války“. Litva a Polsko patří mezi jeho největší kritiky.

Foto: Andrei Stasevich, ČTK/AP

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko

Článek

„Jsme nuceni stáhnout vojska z ulic, půl armády povolat do zbraně a uzavřít státní hranici ze západu - především s Litvou a Polskem. Jsme nuceni posílit státní hranici, k naší velké lítosti, s naší bratrskou Ukrajinou,“ řekl Lukašenko podle agentura TASS. Dodal, že nechce, aby se v zemi rozpoutala válka.

Litvu, Polsko, ale i Česko a USA nařkl z podněcování demonstrací proti své osobě.

„Žádal jsem ruského prezidenta (Vladimira Putina) o dodávku určitých typů zbraní. Řekl jsem mu také, že až přijede, uvidíme, co lze udělat pro posílení společné unie. Není se čeho bát, jsme k tomu připraveni,“ řekl také Lukašenko dle agentury BelTa během středeční návštěvy ruského ministra obrany Sergeje Šojgua v Minsku.

V Minsku demonstrovalo přes sto tisíc lidí, 400 zatčených

Evropa

„Kromě toho nechci, aby se Bělorusko a stejně tak Polsko a Litva proměnily v divadlo vojenských operací, kde se naše problémy nevyřeší. Proto apeluji na národy Litvy, Polska a Ukrajiny - zastavte vaše šílené politiky. Nenechte vypuknout válku,“ řekl.

Autoritářský prezident čelí ve své zemi již šestý týden masovým protestům kvůli svému zpochybňovanému vítězství v prezidentských volbách. Opozice to považuje za podvod a výsledek voleb neuznala ani Evropská unie. Lukašenko údajně získal 80 procent hlasů při osmdesátiprocentní účasti.

„Přísahám, že ve volbách nebyly žádné lži, nemůžete zfalšovat volby na 80 procent,” prohlásil Lukašenko podle agentury TASS. Tvrdil přitom, že jeho odpůrci výsledky hlasování k „útoku na mírumilovné hlavní město” nepotřebovali.

Putin slíbil Lukašenkovi obří půjčku

Evropa

Běloruská prokuratura mezitím zahájila trestní stíhání přední představitelky opozice Maryji Kalesnikavové. Člence vedení opoziční koordinační rady hrozí za „vyzývání k akcím ohrožujícím národní bezpečnost“ dva až pět let vězení.

Evropský parlament (EP) ve čtvrtek v nezávazném prohlášení označil opoziční koordinační radu za „dočasného zástupce“ běloruského lidu a zároveň vyzval k sankcím vůči Lukašenkovi a dalším představitelům. Unijní diplomacie, která Lukašenka podezřelého ze zfalšování voleb za prezidenta neuznala, má v pondělí hlasovat o sankcích vůči běloruským činitelům, Lukašenko mezi nimi ale není.

Minsk pak zbavil hodnosti dosavadního velvyslance na Slovensku Igora Leščeňu, jenž vystoupil proti Lukašenkovi.

Běloruská prokuratura zahájila trestní stíhání Kalesnikovové

Evropa

Bývalá prezidentská kandidátka Svjatlana Cichanouská z polského exilu vzkázala, že se spolupracovníky dává dohromady seznam osob zodpovědných za násilí vůči demonstrantům v Bělorusku. Podle ní by mohlo jít o podklad pro budoucí trestní stíhání.

Polský premiér Mateusz Morawiecki ve čtvrtek při návštěvě Litvy opět vyzval Unii, aby Bělorusům nabídla hospodářskou pomoc ve výši nejméně jedné miliardy eur (téměř 27 miliard Kč). O plánu už mluvil s dalšími představiteli Visegrádu. „Je to nabídka pro Bělorusy – potom, co proběhnou svobodné volby,“ řekl minulý pátek ČTK premiér Andrej Babiš.

Lukašenko rozprášil opozici. Nositelku Nobelovy ceny chrání velvyslanci včetně českého

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám