Hlavní obsah

Běloruská prokuratura zahájila trestní stíhání Kalesnikovové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Běloruská generální prokuratura ve středu oznámila, že zahájila trestní stíhání přední představitelky opozice Maryji Kalesnikovové. Podle médií se tak rozhodla poté, co vyšetřovací výbor členku vedení opoziční koordinační rady oficiálně obvinil z vyzývání k akcím ohrožujícím národní bezpečnost. Za to Kalesnikovové hrozí dva až pět let vězení.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Maryja Kalesnikovová v srpnu 2020

Článek

Generální prokuratura podle nezávislého serveru Tut.by Kalesnikovovou začala stíhat na základě článku trestního zákona, který se týká výzev k uchvácení moci nebo k činům ohrožujícím bezpečnost státu. Kromě Kalesnikovové je ze stejného trestného činu podezřelý i další člen vedení koordinační rady běloruské opozice Maksim Znak. Rada namítá, že její cíle i postup jsou v souladu se zákony a vycházejí z ústavy.

Maskovaní muži zadrželi běloruskou aktivistku Maryji Kalesnikovovou

Evropa

Kalesnikovovou v pondělí 7. září zadrželi maskovaní lidé, zřejmě pracovníci běloruských bezpečnostních orgánů. Údajně jí vyhrožovali a v noci na úterý se ji pokusili násilím dostat ze země přes hranici do Ukrajiny. To se jim však nepodařilo, protože aktivistka roztrhala před hranicí svůj cestovní pas a vylezla oknem z auta, které ji mělo vyvézt. Poté byla zadržena s obviněním, že chtěla ilegálně překročit hranici. Od té doby je ve vazbě.

Běloruská disidentka Kalesnikovová čelila po zadržení výhrůžkám smrtí

Evropa

Vytvoření koordinační rady s cílem usnadnit dialog s úřady a předání moci iniciovala 14. srpna opoziční prezidentská kandidátka Svjatlana Cichanouská. Ta podle přesvědčení části běloruské veřejnosti prezidentské volby 9. srpna vyhrála. Úřady ale oficiálně za vítěze prohlásily Alexandra Lukašenka, který údajně získal 80 procent hlasů. Je podezříván, že výsledek hlasování nechal zfalšovat.

V zemi kvůli tomu již šestý týden přes tvrdé zásahy policie a zatýkání pokračují masové demonstrace. Jejich účastníci požadují odchod Lukašenka a konání nových poctivých voleb monitorovaných nezávislými pozorovateli jak z Běloruska, tak ze zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám