Hlavní obsah

Bělorusko propustí všechny vězně zadržené při protestech

– Minsk

Tisíce zatčených, které byly od neděle zadrženy při protestech proti falšování výsledků prezidentských voleb by měly být propuštěny. Většina zatčených by měla být propuštěna do pátečních 06.00, napsala agentura DPA s odvoláním na náměstka ministra vnitra Alexandera Barsukova.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Tvrdý zásah proti demonstrantům

Článek

Původně se počítalo, že bude propuštěna asi tisícovka lidí z celkového počtu zhruba 7000 zadržených. To, že by měli být propuštěni všichni, je překvapující. „Všechny propustíme do 6:00 (5:00 SELČ),“ řekl Barsukov před jednou z věznic v metropoli Minsku.

Běloruské továrny stávkují

Ekonomika

Rozhodnutí osvobodit všechny vězně je podle serveru BBC potvrzením názoru některých pozorovatelů, že se běloruské úřady snaží nasadit smířlivější tón poté, co tvrdý zásah policistů proti protestujícím vyvolal odpor veřejnosti a v mnohých firmách se začalo stávkovat.

V Bělorusku vzrůstá solidarita s demonstranty

Evropa

Ministr vnitra Jurij Karajev se ve státní televizi omluvil za zatčení mnoha nevinných lidí. Vysvětloval to tak, že policejní operace proti hromadným protestům často vedou k náhodným zatčením. „Jako velitel přebírám odpovědnost a upřímně se těmto lidem omlouvám," řekl.

Někteří z propuštěných demonstrantů uvádějí, že byli mučení a prostřednictvím videí a fotografií ukazují svá potlučená těla. Organizace Amnesty International uvedla, že řadu zadržených policisté ve vězení svlékli do naha, bili je a vyhrožovali jim znásilněním. „Propuštění vězni nám řekli, že se věznice proměnily v mučírny, kde musí protestující ležet na zemi v hlíně, zatímco je policisté kopou a mlátí je obušky,“ řekla Marie Struthersová, ředitelka organizace pro východní Evropu a střední Asii.

Mlácení obušky a rozsáhlé zatýkání. Lukašenkův režim proti protestujícím přitvrdil

Evropa

Volby podle volební komise pošesté vyhrál autoritářský prezident Alexandr Lukašenko. Hlavní opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská však výsledky neuznala, požádala o přepočítání hlasů a následně byla donucena k odjezdu do zahraničí. V reakci na výsledky voleb vyšly do ulic běloruských měst tisíce lidí, proti nimž tvrdě zasáhla policie. Nejméně dva demonstranti zemřeli a na sedm tisíc jich bylo zatčeno.

Reklama

Výběr článků

Načítám