Hlavní obsah

Běloruské zákony nově zakazují novinářům informovat o nepovolených protestech

Minsk

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko svým podpisem stvrdil změny v zákonech o médiích a hromadných akcích, které zpřísňují pravidla pro pořádání protestů a omezují práci žurnalistů. Novináři nově nesmějí informovat v reálném čase o nepovolených demonstracích, uvedla agentura Belta.

Foto: Sputnik, Reuters

Běloruský prezident Alexander Lukašenko

Článek

„Zavádí se zákaz informovat v reálném čase o hromadných akcích, které porušují stanovená pravidla, s cílem (jejich) popularizace či propagování,” oznámila podle Belty běloruská prezidentská kancelář k úpravě zákonu o hromadných akcích.

Zveřejněné prohlášení také upřesňuje, že novináři může být odňata akreditace, pokud poruší pravidla akreditace či pokud jím šířené informace „nebudou odpovídat skutečnosti nebo budou kazit pověst organizace, která novináři akreditaci poskytla”.

Cesta Běloruska k demokracii bude delší a složitější, než jsme mysleli, říká obhájkyně lidských práv

Evropa

Upravený zákon o médiích nově zakazuje zveřejňovat závěry průzkumů veřejného mínění, které se týkají společensko-politické oblasti, i internetových odkazů na zprávy a materiály obsahující informace, jejichž šíření je zakázáno.

Změny v obou zákonech nabudou účinnosti za měsíc. Již nyní jsou ale v Bělorusku trestáni novináři, kteří informují o protestech. V únoru běloruský soud poslal na dva roky za mříže dvě redaktorky televizní stanice Belsat, které živě přenášel protest proti zabití demonstranta Ramana Bandarenky

Novinářky natáčely v Bělorusku demonstrace, dostaly dva roky vězení

Evropa

Běloruské úřady po srpnových prezidentských volbách, jež opozice považuje za zmanipulované a které neuznává například ani Evropská unie, zintenzivnily umlčování kritiků režimu Alexandra Lukašenka a tvrdě zasahují proti nezávislým médiím. V neděli byl po nuceném přistání komerčního letu v Minsku zatčen opoziční novinář Raman Pratasevič.

Bělorusko hrozilo pilotům boeingu Ryanairu sestřelením, přistání nařídil sám Lukašenko

Evropa

Minulý týden běloruské úřady zablokovaly web největšího nezávislého zpravodajského portálu v zemi Tut.by a zadržely několik členů jeho redakce.

agl

Reklama

Výběr článků

Načítám