Hlavní obsah

Bělorus, který se u soudu pokusil o sebevraždu, dostal 8,5 roku vězení

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běloruskému opozičnímu aktivistovi Scjapanu Latypavovi, který si na začátku června propíchl propiskou přímo u soudu hrdlo, aby upozornil na otřesné podmínky ve vězení, byl podle nevládní organizace na ochranu lidských práv Vjasna vyměřen trest 8,5 roku vězení. Latypav se provinil tím, že se účastnil protestů proti režimu autoritativního vládce Alexandra Lukašenka.

Foto: Mindaugas Kulbis, ČTK/AP

Demonstrace místních Bělorusů proti režimu Alexandra Lukašenka, která se konala v litevském Vilniusu.

Článek

Latypav dostal vedle mnohaletého vězení rovněž pokutu ve výši 8700 běloruských rublů (přibližně 75 tisíc korun).

Jednačtyřicetiletý Latypav si na začátku června během soudního stání zarazil při pokusu o sebevraždu do hrdla propisku.

Učinil tak ve chvíli, kdy u soudu svědčil jeho otec. Tímto gestem poukazoval na podmínky ve vězení a otce informoval o policejních výhrůžkách, že dalším terčem pronásledování se stanou jeho blízcí, pokud nepřizná svou vinu.

Běloruský soud poslal na rok a půl do vězení novináře za urážku Lukašenka

Zahraniční

Podle obžaloby kladl Latypav odpor policii a dožadoval se identifikace policistů, kteří se pokusili zničit opoziční graffiti. Identifikace policistů přitom v liberálně demokratických zemí patří mezi základní práva občanů.

Latypav dále čelil obviněním z organizování nepokojů a podvodu. Bělorus obvinění odmítl a svůj případ označil za politicky motivovaný.

Soud byl po jeho pokusu o sebevraždu v červnu odročen a Latypav převezen do nemocnice, kde podstoupil operaci. Ještě tutéž noc ho dozorci převezli zpět do vazební věznice, uvedla organizace Vjasna.

Obhajoba označila obvinění prokuratury za nepodložená. Obvinění z podvodu všichni svědci u soudu odmítli potvrdit.

V Bělorusku zadrželi bývalého velvyslance na Slovensku, který podpořil protesty

Evropa

Rozsáhlé protesty v Bělorusku vypukly loňského 9. srpna v reakci na nestandardní průběh prezidentských voleb.

Opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská odmítla uznat vítězství dosavadního prezidenta Alexandra Lukašenka, které oznámily oficiální orgány.

Ani Evropská unie (EU) a Česko výsledek voleb neuznávají. Podle opozice docházelo k rozsáhlému falšování a skutečnou vítězkou je Cichanouská.

Policie proti demonstrantům tvrdě zasáhla a desetitisíce lidí zatkla. Ochránci lidských práv hovoří o hromadném zatýkání, zastrašování a mučení protestujících.

Reklama

Související články

Bělorusko kvůli protestům vypnulo internet

Běloruský režim podle všeho v reakci na protesty proti falšování prezidentských voleb od neděle omezuje připojení k internetu. Blokuje také řadu sociálních...

Výběr článků

Načítám