Hlavní obsah

V Bělorusku zadrželi bývalého velvyslance na Slovensku, který podpořil protesty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Běloruská policie zadržela někdejšího velvyslance na Slovensku Ihara Ljaščeňu, který loni vyjádřil solidaritu s protesty po sporných prezidentských volbách ve své vlasti a odsoudil násilné potlačení demonstrací. S odvoláním na běloruskou lidskoprávní organizaci Vjasna o zadržení diplomata, který později rezignoval na svůj post, informovala ve čtvrtek agentura Interfax.

Foto: Ministerstvo zahraničí SR, Právo

Ihar Ljaščeňa

Článek

Bezpečnostní složky ve středu provedly domovní prohlídky u Ljaščeni a dalších zástupců opoziční platformy Schod, která podle opozičního televizního kanálu Belsat vznikla jako alternativa k provládnímu Všeběloruskému lidovému shromáždění a jejímž cílem je zahájit a usnadnit dialog mezi lidmi a úřady.

Ljaščeňa ještě coby běloruský velvyslanec na Slovensku loni v polovině srpna vystoupil proti násilnému rozehnání protestů, které v jeho vlasti vypukly po sporných prezidentských volbách. Podle oficiálních výsledků v nich opět zvítězil dlouholetý autoritářský vůdce Alexandr Lukašenko. Opozice, Evropská unie a některé další země se však domnívají, že výsledky byly zfalšované a že ve skutečnosti zvítězila opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská. Policie proti demonstracím brutálně zasáhla, desetitisíce lidí zatkla.

Bělorusové demonstrují už 50 dní, v neděli uspořádali „inauguraci Cichanouské”

Evropa

"Jsem solidární s těmi, kdo vyšli do ulic běloruských měst na pokojné pochody, aby bylo jejich hlasu dopřáno sluchu," uvedl tehdy Ljaščeňa na videu a dodal, že ho šokoval zásah bezpečnostních složek, které podle něj oživily tradici sovětské tajné policie NKVD v "tolerantním evropském Bělorusku 21. století".

Jako NKVD, běloruský velvyslanec na Slovensku odsoudil policejní násilí ve vlasti

Evropa

Několik dní po svém vystoupení velvyslanec podal rezignaci. V září byl zbaven diplomatické hodnosti mimořádného a zplnomocněného velvyslance kvůli tomu, že se dopustil "jednání znevažujícího státní (diplomatickou) službu", napsal dnes Interfax. Kvůli čemu byl nyní zadržen, zatím není jasné. Podle serveru televize Belsat bezpečnostní složky zadržely více delegátů platformy Schod, ale některé už propustily. Ljaščeňa zůstává ve vazbě.

Běloruský velvyslanec na Slovensku kritizoval Lukašenka. Teď se vrací do vlasti

Evropa

Běloruské úřady v poslední době zvýšily tlak na nevládní organizace a nezávislá média v zemi – jen v červenci podnikly podle organizace Vjasna přes 200 razií v kancelářích nebo domovech aktivistů a novinářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám