Hlavní obsah

Belgickému násilníkovi zamítli právo na smrt

Brusel

Belgičan Frank Van den Bleeken, který si odpykává doživotní trest za vraždu a opakovaná znásilnění, nakonec eutanazii, kterou mu povolil soud, nepodstoupí. Podle belgického ministra spravedlnosti Koeana Geense nastoupí do nedávno otevřené specializované kliniky.

Foto: Profimedia.cz

Frank Van Den Bleeken

Článek

Dvaapadesátiletý Van den Bleeken žádal o ukončení svého života, protože i po 30 letech za mřížemi trpí nekontrolovatelným násilnickým sexuálním puzením a nepředstavitelně mentálně trpí.

„Jsem v cele 24 hodin denně. To je můj život. Nepřipadám si tady jako člověk. Co mám dělat? Mám tady sedět a chřadnout? Jaký to má smysl?“ řekl předloni Van den Bleeken belgické televizi.

Soud v Bruselu minulý týden jeho žádost přijal, eutanazie měla být provedena už o víkendu.

Podle ministerstva spravedlnosti se však neuskuteční a Van den Bleeken bude na doporučení lékařů převezen na novou psychiatrickou kliniku v Gentu, kterou otevřeli v listopadu. Úřady také BBC potvrdily, že lékař, který měl Van den Bleekenovi podat smrticí sérum, proceduru odvolal.

Počet případů eutanazie v Belgii od jejího zavedení v roce 2002 každým rokem roste a několik jich vyvolalo spory.
V lednu 2013 to byl případ 45letých hluchých dvojčat Marka a Eddyho Verbessemových, kteří se rozhodli ji podstoupit, když se od lékařů dozvěděli, že kvůli zděděné vadě také brzy oslepnou.
V říjnu pak podstoupil eutanazii transsexuál Nathan Verhelst kvůli nevydařeným operacím.
Eutanazii povolují podle serveru Wikipedia zákony v Nizozemsku, Belgii, Lucembursku, Švýcarsku, Estonsku, Albánii a v amerických státech Washington, Oregon a Montana. V příštím roce ji budou moci provádět také v kanadské provincii Québec.
V Belgii neexistuje trest smrti.

Reklama

Výběr článků

Načítám