Hlavní obsah

Barroso: EU nevyužívá dostatečně svůj vnitřní trh

Novinky, rei
Štrasburk

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso v Evropském parlamentu ve Štrasburku v úterý přednesl historicky první zprávu o stavu Evropské unie. Spíše ale rámcově představil program komise s výhledem k naplnění reformní agendy do roku 2020.

Foto: Francois Lenoir , Reuters

Předseda Evropské komise José Barroso

Článek

Barroso zdůraznil potřebu silné, konkurenceschopné, a tudíž inovované ekonomiky. Pochválil množství opatření, které EU přijala během hospodářské krize - jmenovitě finanční pomoc postiženým státům, regulaci trhu. Barroso řekl, že nastalo oživení a přestala růst nezaměstnanost, ale problémy přetrvávají.

Předseda uvedl potřebu inovací a prohloubení možností společného trhu. „Je potřeba více propojit realitu s přípravou. Máme čtyři milióny nenaplněných pracovních příležitostí,“ řekl Barroso a dodal: „Komise připravuje balíček sedmi biliónů eur ve prospěch malých a středních podniků a na podporu vzdělávání a modernizací univerzit. V oblasti byrokracie navrhuje úspory 38 miliard“.

Evropu brzdí její vnitřní hranice

Podle Barrosa je potřeba lépe využít společný vnitřní trh. „Pouze osm procent evropských společností pracuje přes hranice. Málo se investuje přes hranice a občané mají malou důvěru v zahraniční nákupy,“ poznamenal předseda komise.

Barroso též vyzval ke společné obraně, jednotné zahraniční politice a pevné „sociálně bezpečnostní síti“. V oblasti energetiky je podle něj nutné dokončit budování nových sítí a dát více možností a záruk klientům, jak to EU zajistila pro mobilní telefony. Barroso je pro společný digitální trh v roce 2020. Rovněž se vyslovil pro „trvale udržitelný a inteligentní růst“.

V závěru odsoudil plánovanou popravu Sakíne Aštíaníové v Íránu. Nazval to barbarstvím, které ani nelze popsat slovy. „Tyto činy nemají žádné odůvodnění - ani morální ani náboženské,“ řekl.

Schulz: To nebyl projev o nynějším stavu

Barrosův projev vzápětí v plénu kritizoval předseda frakce socialistů Martin Schulz. Výstup označil za málo inventarizační, vzhledem k tomu, že měl být o nynějším stavu unie.

Absentérům hrozili pokutou

Evropský parlament ve snaze zabránit obrázku prázdného pléna z rozprav původně uvažoval o pokutě pro poslance, kteří by při Barrosově výstupu chyběli. Proti tomu se však zvedla vlna nevole europoslanců.

Předseda parlamentu Jerzy Buzek a 14 dalších představitelů EU nakonec v předvečer zasedání od plánu absentéry pokutovat upustili.

Budoucí plány komise do budoucna nicméně popsal jako ambiciózní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám