Hlavní obsah

Barroso: EU by měla zpomalit příjímání nových členů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Šéf Evopské komise José Barroso se v pondělí v Bruselu vyjádřil proti brzkému přijímání nových členů do Evropské unie. Podle šéfa EK by se měla EU po plánovaném přijetí Rumunska a Bulharska v lednu 2007 nejprve soustředit na reformu svých institucí.

Článek

Na společné tiskové konferenci s francouzským premiérem Dominiquem de Villepinem sice Barroso zdůraznil, že "nejde o žádné oficiální rozhodnutí", z hlediska svého úřadu ale současně upozornil, že by bylo "nerozumné" přijmout po Rumunsku a Bulharsku další členy dříve, než budou vyřešeny institucionální otázky EU.

"Nemyslím, že by bylo moudré pokračovat s dalším rozšiřováním, dokud nevyřešíme otázku evropské ústavy," řekl Barroso. Ve stejném smyslu se vyjádřil už minulý pátek v Berlíně.

Barroso se nezmínil o dalších zemích, které stojí před branami Unie s nadějí, že se v dohledné době stanou rovněž jejími členy. Týká se to zejména Chorvatska a Turecka, s nimiž zahájila EU přístupová jednání minulý rok. Záhřeb by ale podle Barrosa mohl své členství uspíšit, pokud urychlí naplňování předepsaných podmínek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám