Hlavní obsah

Barroso chce dál zůstat v čele Evropské komise

Právo, ČTK, Jří Ovčáček
Brusel
Aktualizováno

Bývalý portugalský premiér José Barroso chce zůstat v čele Evropské komise i v příštím pětiletém období. Po setkání s Barrosem to v úterý řekl český premiér Jan Fischer. Barrosovu kandidaturu podporuje i německá kancléřka Angela Merkelová.

Foto: Monasse Thierry , ČTK

Jan Fischer (vlevo) s předsedou Evropské komise Josém Manuelem Barrosem

Článek

Šéf rady EU a český premiér Jan Fischer se v úterý ráno sešel s předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosem. "Požádal jsem předsedu EK, aby mi odpověděl na otázku, zda je připraven nadále zastávat tento důležitý post," řekl Fischer v Bruselu po schůzce. Barroso na dotaz odpověděl kladně. 

Šéf EK doplnil ve své reakci: "Jsem poctěn, že se mě dnes předseda Evropské rady (Fischer) zeptal, zda mě může navrhnout na druhé funkční období. Souhlasil jsem s touto žádostí."

"Zahájím konzultace s členskými státy hned dnes," oznámil v Bruselu Fischer. Už v úterý o Barrosově zájmu kandidovat hovořil s kancléřkou Merkelovou. Ta je pro Barrosa. „Podporu z mé strany má v každém případě. Teď počkáme na diskusi s členskými státy EU," řekla v Berlíně po schůzce s Fischerem kancléřka. Doplnila, že řada lídrů evropských zemí Barrosa podporuje.

Fishcer bude konzultovat s jinými státy

Fischer plánuje další jednání o kandidatuře Barrosa. V nejbližších dnech míří do Stockholmu, Paříže a Londýna.

Fischer se Barrosa na zájem kandidovat ptal, protože jako zástupce předsednictví EU povede summit, který by měl příští týden rozhodovat o nominaci pro tuto vysokou unijní funkci. 

Předsedu EK nominuje vrcholná schůzka členských států a následně ho schvaluje Evropský parlament.  Když byl vybírán předseda komise před pěti lety, tak se to na červnovém summitu nepodařilo. Musela být svolána mimořádná vrcholná schůzka na počátek července. Na ní byl nakonec Barroso nominován a následně ho schválil i Evropský parlament.  

Barroso má po volbách do Evropského parlamentu větší šanci udržet si post, protože nejsilnější stranou zůstávají konzervativci z Evropské lidové strany. Socialisté oslabili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám