Hlavní obsah

Bankovky s podobiznou královny zůstávají zákonným platidlem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britské bankovky s podobiznou královny Alžběty II. zůstávají i po jejím úmrtí zákonným platidlem. Oznámila to britská centrální banka, která současně vyjádřila upřímnou soustrast královské rodině.

Foto: © Sukree Sukplang / Reuters, Reuters

Alžběta II. na britské bankovce

Článek

Královna Alžběta byla prvním monarchou, který se objevil na bankovkách Bank of England. Britská pošta chystá s nástupem nového panovníka výměnu známek.

„Současné bankovky s podobiznou Jejího Veličenstva královny budou i nadále zákonným platidlem,“ uvádí se v prohlášení. Další oznámení týkající se nynějších bankovek vydávaných Bank of England bude učiněno po uplynutí období státního smutku.

Na znamení úcty bude na budově centrály Bank of England v Threadneedle Street vyvěšena vlajka na půl žerdi.

Alžběta II. na archivních záběrechVideo: Reuters

Britská pošta Royal Mail oznámila, že v souvislosti se změnou panovníka objedná nové známky s portrétem krále Charlese III. Naposledy se panovník na známkách měnil v roce 1952, s nástupem Alžběty II.

Jejich vzhled se pak změnil v roce 1967, kdy portrét královny vystřídal její snímek z profilu. Od té doby nebyly známky aktualizovány, zřejmě na přání samotné královny, která podle historiků byla s podobou známek spokojená, uvedl server Sky News.

Královna Alžběta II. zemřela dnes odpoledne. Bylo jí 96 let. Alžběta II. byla nejdéle vládnoucí panovnicí v britských dějinách. Novým králem se stal její syn Charles.

Reklama

Výběr článků

Načítám