Hlavní obsah

Balkánské země tvrdě kritizovaly Evropskou komisi

Brusel
Aktualizováno

Neobvykle přímá a tvrdá slova pronesli někteří evropští premiéři při příchodu na nedělní bruselské jednání o balkánské migrační trase, kterého se účastní i Německo a Rakousko. Summit vrcholných představitelů zemí v oblasti svolal v polovině týdne šéf komise Jean-Claude Juncker s cílem rychle dohodnout konkrétní opatření, jak před nadcházející zimou řešit krizovou situaci s desetitisíci uprchlíky.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová a řecký premiér Alexis Tsipras (vlevo) vedle bulharského premiéra Bojka Borisovova na summitu balkánských zemí k migraci

Článek

„Jde nyní o Evropu. Pokud neuděláme společně vše, co bude možné, obávám se, že to bude počátek konce Evropské unie,” varoval při příchodu slovinský ministerský předseda Miro Cerar.

Dal jednoznačně najevo, že jeho země přestává příval zvládat příval desítek tisíc migrantů a žádal pomoc s posílením policie i zásadní řecký pokrok při ochraně hranic s Tureckem. Turecko, pro EU v otázce snižování počtu migrantů klíčová země, nebylo na nedělní jednání pozváno.

Zatímco řecký premiér Alexis Tsipras hovořil o potřebě sdílení odpovědnosti, jeho kolegové volali především po tom, aby Řekové zlepšili ochranu své námořní hranice. „Své závazky splníme včas,” reagoval při příchodu před novináře Tsipras a připomněl vznik takzvaných hotspotů k registraci migrantů.

Německá kancléřka Angela Merkelová při příchodu řekla, že důležitým cílem diskuse je domluva na pomoci lidem, kteří s nastupující zimou „bloudí Balkánem” za stále méně snesitelných podmínek.

Chorvaté nepřijmou závěry

„Přišel jsem diskutovat. Ne přijmout nějaké závěry, které nikam nevedou, v zásadě nemají smysl a nijak země nezavazují,” prohlásil chorvatský premiér Zoran Milanović.

V šestnáctibodovém návrhu závěrečného prohlášení mimo jiné stojí, že se země se zdrží přesouvání uprchlíků k hranicím sousedních zemí bez jejich bez souhlasu. Politika „posunování” migrantů a přesouvání problému dál po trase podle dokumentu není přijatelná. [celá zpráva]

„Není v tom žádné riziko. V tom řetězci jsme až čtvrtí. Celá ta definice je zbytečná,” podotkl Milanović.

Srbsko přijme migranty, Maďarsko za vodou

S překvapivým sdělením předstoupil před novináře srbský premiér Aleksandar Vućić. Jeho země je prý připravena přijmout určitý počet uprchlíků a nechce budovat nové zdi a ploty. „Jsme připraveni přijmout svou kvótu jako ostatní, i když nejsme členy EU,” uvedl.

Poté, co Maďarsko uzavřelo své hranice plotem a stalo se tak - jak při příchodu řekl jeho premiér Viktor Orbán - „jen pozorovatelem situace”. Viditelně dobře naladěný maďarský premiér poznamenal, že je třeba konečně začít debatovat o nutnosti dodržovat mezinárodní pravidla: „Doufám, že dnes odpoledne ukončíme politiku otevřených hranic, která je v rozporu se schengenskými pravidly.”

Maďarsko prohlašuje, že jako jediné chrání adekvátně schengenský prostor a řídi se dublinským protokolem přijímání migrantů.

Návrh závěrečného prohlášení také uvádí, že země mohou odmítnout vstup občanům třetích států, kteří při přechodu hranice nepotvrdí svůj zájem požádat v této zemi o mezinárodní ochranu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám