Hlavní obsah

Španělsko sužují bleskové záplavy. Čtyři mrtví, auta plavou ulicemi

• Aktualizováno

Čtyři mrtvé už si vyžádaly bouře, které od úterý sužují Španělsko, především tamní středomořské pobřeží. V oblasti zuří silný vítr a vytrvalé lijáky. Uzavřeno je více než 70 silnic, desítky úseků železnice a dvě letiště v Almeríi a Murcii, napsala agentura DPA. Španělské středomořské pobřeží je 1700 kilometrů dlouhé a patří v současnosti k turisticky nejnavštěvovanějším oblastem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Španělsko postihly bleskové povodněVideo: Reuters

 
Článek

V Almeríi (Andalusie) zemřel muž, když se svým vozem uvízl v tunelu, který během několika minut zaplavila voda. Další dva lidé zahynuli ve svém autě ve vesnici Caudete, když jejich auto strhl rozvodněný proud. V zaplaveném autě se utopil i 36letý muž v obci La Jámula, asi 100 kilometrů od Almeríe.

Foto: Lucas Garcia, Reuters

Zaplavené ulice

Na některých místech spadlo více než 200 litrů na metr čtvereční. Některé řeky se rozvodnily, letiště v Almeríi a Murcii byla uzavřena. Školy zrušily vyučování pro 700 tisíc studentů a úřady žádají obyvatele, aby zůstali doma.

„Nikdo by neměl odcházet z domova, používejte rozum,“ vyzval šéf regionální samosprávy v Murcii Fernando López Miras. Asi 3500 lidí potřebovalo kvůli zaplaveným domům pomoc záchranářů.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Středomořské pobřeží Španělska rozvodnily lijáky řeky, které zaplavily okolí.

V provinciích Valencie a Murcie voda odnášela auta a úřady musely evakuovat stovky lidí včetně motoristů, kteří uvízli na zaplavených dálnicích. Asi 60 lidí museli záchranáři odvézt z kempu, který voda odřízla od okolního světa.

Jedním z nejvíce zasažených měst je město Ontinyent, které leží asi 50 kilometrů severně od přímořského letoviska Alicante. Podle meteorologů tam byly naměřeny nejmohutnější srážky od začátku sběru dat v roce 1917.

„Spadlo tady 300 milimetrů deště, to jsme tu neviděli posledních 100 let,“ řekl starosta Jorge Rodríguez. Evakuováno muselo být zatím asi 150 lidí, dalších 40 museli záchranáři odvážet ze zaplavených domů.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Zničená auta ve španělském Los Alcazeres.

Příliv chladného vzduchu a intenzivní srážky přinesla do této oblasti Španělska mohutná tlaková níže ve vyšších vrstvách atmosféry. Bouřky doprovázel silný vítr, který v nárazech dosahoval rychlosti až 100 km/h, vytrvalé lijáky a krupobití. Meteorologové varovali, že na jihovýchodním pobřeží se objeví smrště, tornáda a vlny vysoké až čtyři metry.

Zlepšení počasí se očekává až v sobotu.

Reklama

Výběr článků

Načítám