Hlavní obsah

Atentátník z Volgogradu pracoval u záchranné služby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Útočník, který v neděli po poledni odpálil v budově volgogradského nádraží výbušniny o síle 10 kilogramů TNT, byl podle informací vyšetřovatelů zhruba třicetiletý Pavel Pečonkin. V minulosti pracoval u záchranné služby. Radikalizoval se teprve před rokem, načež z domova zmizel. Rodiče ho marně vyzývali k návratu domů.

Atentátník z Volgogradu pracoval u záchranné služby

 
Článek

Vyšetřovatelé identifikovali Pečonkina po rozboru krve z utrženého prstu v pojistce od granátu, která se našla na místě výbuchu. Definitivně mají jeho totožnost potvrdit srovnávací testy DNA, uvedla agentura RIA Novosti.

Podle ruských médií byl Pečonkin původem z Volžska v Marijské autonomní republice, která se nachází zhruba 750 kilometrů východně od Moskvy. V minulosti v nedaleké Kazani pracoval u záchranné služby.

Rodiče ho marně volali domů

O islám se podle kamarádů zajímal spíše povrchně, ale to se změnilo před rokem, kdy se zradikalizoval a začal tvrdit, že je v Rusku třeba vést islámskou svatou válku. Stal se stoupencem wahhábismu, tedy přísné interpretace islámu.

Na jaře pak měl přijmout i bojové jméno Ansar Ar-Rusi. To už působil v řadách dagestánských extremistů a operoval v oblasti dagestánského města Bujnaksk.

Jeho rodiče se marně pokoušeli o jeho návrat domů. Dokonce ho údajně v Dagestánu osobně v září hledali a na internet umístili video s prosbou, aby se vrátil.

Počet obětí roste

Policie se domnívá, že také výbuch, který následoval v pondělí, byl dílem radikálních islamistů z Kavkazu. Jejich vůdce Doku Umarov už dříve vyzval k novým útokům před únorovou olympiádou v Soči.

Bilance obětí obou útoků přes noc na úterý vzrostla na 34, když v nemocnici zemřeli další tři lidé. Počet mrtvých zřejmě ještě poroste, protože množství lidí je ve vážném stavu. Zraněno bylo víc než sto lidí, z nichž šest desítek zůstává v nemocnicích.

Ruské úřady spustily rozsáhlou protiteroristickou akci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám