Hlavní obsah

„Nechtěl jsem ho zabít, to by trefil i slepý.“ Atentátník se Ficovi omluvil

Jedenasedmdesátiletý Juraj Cintula, který minulou středu spáchal atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, si svůj útok dopředu promyslel, nikomu o svých plánech neřekl, doma si připravil zbraň a vyrazil do Handlové, kde zasedala vláda. Ficovi se omluvil, zabít ho nechtěl. Vyplývá to ze soudního rozhodnutí o vazebním stíhání útočníka.

Foto: X

Juraj Cintula

Článek

Rozhodnutí soudce pro přípravné jednání Specializovaného trestního soudu o vzetí do vazby citoval ve čtvrtek Denník N. Soudní dokument zveřejnila také televize TA3.

V materiálu stojí, že Cintula o svém plánu střílet na předsedu vlády s nikým nemluvil, nechtěl nikoho do svých plánů zatahovat a členům rodiny tvrdil, že odjíždí na protivládní demonstraci.

„Při rozhodování o vazbě řekl, že se premiérovi omlouvá, nikdy ho nechtěl zabít, ale útočil pro nesouhlas s politikou vlády,“ uvedl list. Na Fica vystřelil pětkrát, z toho čtyři střely ho zasáhly, život mu zachránila pětihodinová operace.

Právní zástupkyně střelce na Fica to po týdnu vzdala

Evropa

Atentátník připustil, že z politiky současné slovenské vlády byl frustrovaný a v jednom momentě se rozhodl poškodit premiérovo zdraví. „O tom, že se chce vládě za její politiku pomstít, se rozhodl asi v pondělí 13. května,“ uvedl Denník N. K atentátu došlo 15. května.

Důchodce z města Levice si promyslel, že tak učiní vlastní zbraní ČZ 75, kterou držel legálně už od roku 1992. Když se dozvěděl, že vláda zasedá ve městě Handlová, rozhodl se zaútočit právě tam.

O jeho plánu nikdo nevěděl. „Přece do toho nebude nikoho zatahovat,“ popsal soudce jeho výpověď do usnesení.

Vyšetřovatelé mají k dispozici svědectví, že útočník jezdíval na svou chatu se zbraní a střílel tam do stromu. Když mu jedna svědkyně řekla něco, co se mu nelíbilo, tak jí vyhrožoval. „Projevovalo se to tak, že zvyšoval hlas a vyhrožoval, že ji zabije,“ zachytil soudce v usnesení.

„To by trefil i slepý“

Cintula byl obviněn z úkladné vraždy ve stadiu pokusu a hrozí mu 25 let vězení až doživotí. Není vyloučeno, že atentát na premiéra bude vyšetřován jako teroristický útok. Ve středu to připustil generální prokurátor Slovenské republiky Maroš Žilinka.

Střelec měl u sebe zbraň a dva zásobníky, v nichž bylo po deseti nábojích. Do Handlové dorazil kolem 12.20 hodin, vláda ještě jednala, a tak čekal, až začnou ministři a premiér vycházet z místního Domu kultury.

Cintula měl při výslechu popřít, že to byl on, kdo na premiéra zakřičel „Robo, pojď sem“. Podle něj to byl někdo jiný v davu.

Když se Fico přiblížil na dva metry, začal Cintula střílet do spodní části premiérova trupu. „Ta vzdálenost nebyla ani dva metry, to by trefil i slepý,“ měl vypovědět před soudcem Cintula.

„Útočník před soudcem zdůraznil, že střílet umí, a mířil tak, aby určitě neohrozil život poškozeného,“ popsal soudce Cintulovu výpověď.

Zraněného předsedu vlády odvezli vrtulníkem do Banské Bystrice, kde se podrobil zmíněné pětihodinové operaci.

Zdravotní stav premiéra Fica je nadále vážný, ale stabilizovaný. „Výstup z multidisciplinárního konzilia potvrdil tento závěr,“ uvedla ve čtvrtek na Facebooku Fakultní nemocnice s poliklinikou F.D. Roosevelta v Banské Bystrici, kde předsedu vlády léčí. Převoz do Bratislavy zatím není možný.

Stav slovenského premiéra je stabilizovaný

Evropa

Výběr článků

Načítám