Hlavní obsah

Atentát na královnu? Nepodléhejte teroru, vyzývá policie obyvatele Londýna

Novinky, ema
Londýn

Bojovníci Islámského státu údajně plánují bombový atentát na britskou královnu Alžbětu II. S informací přišel bulvární týdeník Mail on Sunday. K útoku by mělo dojít při oslavách výročí konce druhé světové války, které připadají na příští víkend. Londýnská policie ale obyvatele vyzývá, aby nepodléhali panice a na oslavy dorazili.

Foto: Profimedia.cz

Královna Alžběta II.

Článek

„Naší prioritou je zajištění bezpečnosti pro všechny zúčastněné. Vyzýváme veřejnost, aby i nadále počítala se svými plány akce se zúčastnit,” řekl mluvčí Metropolitní policie.

Podle Mail on Sunday stojí za hrozbou bombového útoku velitelé Islámského státu, kteří mají přípravy atentátu řídit ze Sýrie. Nedělník také uvedl, že extremisté mají za cíl odpálit bombu v centru Londýna. Oslav 70. výročí konce druhé světové války by se měly zúčastnit tisíce lidí.

„Hrozba mezinárodního terorismu je ve Velké Británii stále závažnější, chtěli bychom však veřejnost ubezpečit, že neustále posuzujeme bezpečnostní plány veřejných akcí,” uvedl mluvčí.

Podle něj se na možné teroristické hrozby pocházející z Británie i ze zahraničí zaměřuje také Scotland Yard.

Buckinghamský palác bez komentáře

„Reálné jsou hrozby jak od státních příslušníků, kteří se vracejí jako vyškolení teroristé ze Sýrie a Iráku, tak i od těch kteří nevycestovali, ale jsou povzbuzováni ze Sýrie přes internet k páchání útoků ve Velké Británii. Policie i další bezpečností složky jsou proto stále v pohotovosti,” vysvětlil mluvčí londýnské policie serveru The Independent.

Řekl také, že spolupráce s novináři je vždy „užitečná”, protože se mohou podělit o informace, které by naznačovaly teroristickou nebo jinou násilnou činnost.

„Jako vždy také vyzýváme veřejnost, aby nahlásila cokoliv podezřelého na naši protiteroristickou linku.”

Buckinghamský palác se odmítl k celé věci vyjádřit. Královna a členové panovnické rodiny se sobotní akce zúčastní.

Podle týdeníku Mail on Sunday se hrozbou možného útoku zabývá i tajná služba MI5. Dosud nebyl nikdo zatčen, protiteroristické jednotky prý ale situaci monitorují.

Přesto, že se výročí konce 2. světové války převážně slaví 8. května, některé země si připomínají i 15. srpen jako den, kdy Japonsko po shození atomových bomb na Hirošimu i Nagasaki a vyhlášení války Tokiu ze strany Ruska vyhlásilo bezpodmínečnou kapitulaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám