Hlavní obsah

Ať to nedopadne jako ve Francii, hrozí muslimové britské vládě kvůli karikaturám

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Muslimští vůdci v Západním Yorkshiru chtějí varovat britského premiéra Borise Johnsona, že to ve Spojeném království může skončit jako ve Francii, pokud vláda nebude respektovat islám. Důvodem je kauza učitele gymnázia v Batley, jenž v hodině výuky o náboženství a herezi ukazoval žákům karikatury proroka Mohameda z časopisu Charlie Hebdo. Nyní čelí výhrůžkám smrtí a musí se skrývat.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

„Vše, co žádáme, je trocha respektu,” řekl listu The Times imám muslimského institutu Al-Hikam v Bradfordu Adil Shahzad, který uvedl, že pošle dopis premiérovi a místním poslancům, aby ukázal, jak silné pocity nevole vyvolalo učitelovo chování.

Islám zakazuje jakkoliv zobrazovat postavu proroka Mohameda, natož si z něj tropit žerty.

Britský učitel ukázal studentům karikatury Mohameda. Čelí výhrůžkám smrtí a skrývá se

Evropa

Několik muslimských rodičů pohrozilo, že přesune děti do islámské školy, pokud zůstane učitel na svém místě. Před školou protestují muslimové požadující odvolání pedagoga, který byl dočasně postaven mimo výuku a musí se skrývat.

„Jestliže s tím něco neudělají, vezmu odtamtud své děti. Asi to udělá hodně rodičů,“ uvedl Farooq Hussain. Podle rodičů se hodina, během které učitel ukázal dětem proroka s bombou v turbanu, zvrhla v chaos.

„Jestli to bude pokračovat, tak za sebe neručíme”

„Jestliže to může udělat jeden učitel, může to za pět let udělat další učitel, a to nechceme. Pak nejsme odpovědní za činy některých jednotlivců,“ dodal imám a nepřímo tak pohrozil případnými teroristicky motivovanými útoky.

„Doufáme, že škola udělá správnou věc a nastaví tak dobrý precedens, protože toto je první případ v zemi. Jinak je pravděpodobné, že půjdeme cestou Francie. Tam nejdřív říkají ,nechte nás urážet proroka´ a poté ,zakážeme burky´,“ pokračoval.

Francie čelila řadě útoků

Francie zažila v posledních letech celou řadu teroristických útoků muslimských radikálů. V lednu 2015 byla vystřílena redakce časopisu Charlie Hebdo, při útoku zahynulo 12 lidí. V listopadu téhož roku příznivci Islámského státu postříleli při útocích v klubu Bataclan a v barech 130 lidí. V Nice bylo při teroristickém útoku na Anglické promenádě 14. července 2016 zabito 86 osob, ve Štrasburku bylo 11. prosince 2018 na vánočním trhu zabito pět osob.

Strach nám nenaženete! Francie halasně uctila památku učitele, kterému útočník uřezal hlavu

Evropa

Loni byl ve Francii podřezán učitel gymnázia Samuel Paty, který při výuce také žákům ukázal karikatury z časopisu Charlie Hebdo. Zavraždil ho 16letý Čečenec.

Výhrůžky smrtí také dostával další francouzský učitel Didier Lemaire, který varoval před šířením radikálního islámu v zemi.

Islamisté hrozí smrtí dalšímu učiteli

Evropa

Francie už v roce 2011 uzákonila zákaz zahalování obličeje na veřejnosti.

Britský učitel pod ochranou

Učitel, který ukázal žákům čtyři obrázky z časopisu Charlie Hebdo, je nyní pod policejní ochranou. Má čtyři děti a podle sousedů nebyla rodina vidět doma od čtvrtka, kdy začaly protesty muslimů. Jeho muslimští sousedé si přitom sami nemyslí, že chtěl urážet islám.

Demonstrací před školou se účastnili nejen pobouření rodiče některých dětí, ale přijeli tam i ortodoxní muslimové z Leedsu a Rochdalu.

Reklama

Výběr článků

Načítám