Hlavní obsah

Britský učitel ukázal studentům karikatury Mohameda. Čelí výhrůžkám smrtí a skrývá se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Výhrůžkám smrtí čelí učitel gymnázia v anglickém hrabství West Yorkshire kvůli tomu, že studentům ukázal karikatury proroka Mohameda. Škola se omluvila a učitele dočasně stáhla z výuky. Rozzuřeným muslimským rodičům to ale nestačí. Demonstrovali a žádají jeho vyhazov.

Foto: Profimedia.cz

Snímek z protestu před Gymnáziem Batley

Článek

Podle informací britských médií nejmenovaný učitel Gymnázia Batley v Borough of Kirklees ukázal studentům karikatury zesměšňující proroka Mohameda během hodiny náboženství, když vykládal o rouhání. Stanice Sky News s odvoláním na jednoho z rodičů uvedla, že použil karikatury francouzského satirického magazínu Charlie Hebdo, kvůli nimž se jeho redakce v roce 2015 stala terčem teroristického útoku.

Před budovu školy přišly ve čtvrtek ráno demonstrovat desítky rozzuřených rodičů a patrně nejen jich. Počínali si hlučně a křičeli hesla typu „hanba“. Nepokoje u vstupní brány do areálu zdržely zahájení výuky a na místě musela zasahovat policie. Situace se částečně uklidnila až ve chvíli, kdy strážci zákona začali vyhrožovat pokutami za porušení protiepidemických opatření.

Servilní omluva nestačila

Škola zareagovala servilní omluvou, kterou shromážděnému davu přečetl jeden z přivolaných policistů, uvedl server The Daily Mail. Ředitel uznal, že bylo využití karikatur při výuce zcela nevhodné a učitele suspendoval.

Foto: Profimedia.cz

Před budovou školy v Batley demonstrovaly desítky lidí.

„Ihned jsme přerušili výuku této části kurzu a pracujeme na tom, jak v ní pokračovat ve spolupráci se zástupci všech náboženských komunit zastoupených ve škole. Je důležité, aby se studenti učili o vírách a vyznáních, musí k tomu ale docházet citlivě,“ citovala z omluvy stanice BBC.

Rozvášněný dav ale taková omluva neuklidnila. Volal po tom, aby byl učitel vyhozen. Podle Daily Mailu mu navíc chodí výhružky smrtí a ukrývá se na neznámém místě. Protesty trvaly až do čtvrtečního odpoledne. Poslední pobouření muslimové se rozešli okolo půl třetí.

Nepřijatelný nátlak, reagoval ministr

K případu už se vyjádřil britský ministr školství Gavin Williamson, který označil nátlak na školu a jejího učitele za nepřijatelný. „Výhružky a zastrašování učitelů jsou nepřijatelné. Podporujeme dialog mezi školou a rodiči, pokud se vyskytne problém, povaha protestů, kterých jsme svědky, včetně výhrůžek a porušování protikoronavirových opatření, je ale nepřijatelná,“ uvedl Williamson.

Prorok Mohamed je nejvýznamnější a nejuctívanější postavou islámu. Muslimové považují jeho zesměšňování za hrubou urážku své víry i jich samotných. Pro muslimy je utahování si z proroka těžkým hříchem.

Reklama

Výběr článků

Načítám