Hlavní obsah

Assange může být vydán do USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Britský odvolací soud otevřel cestu k vydání zakladatele WikiLeaks Juliana Assange do Spojených států. V pátek zrušil odmítavé stanovisko soudu nižší instance vydané letos v lednu, uvedl list The Guardian.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Julian Assange

Článek

Páteční verdikt je podle listu ranou pro Assangovy snahy vyhnout se vydání do USA, kde mu hrozí obvinění ze špionáže. Verdikt ale není konečný. Tým jeho právníků si nechal otevřenou možnost odvolání.

V lednu soudkyně Vanessa Baraitserová v rozsudku uvedla, že by Assange neměl být vydán kvůli obavám o jeho duševní zdraví a riziku, že by mohl v americkém vězení spáchat sebevraždu. Assange podle posudku psychiatra trpí už delší dobu halucinacemi a slyší prý hlasy, které mu říkají „přijdeme si pro tebe“.

Právník americké vlády James Lewis v odvolacím procesu řekl, že Assange v minulosti netrpěl závažným a dlouhodobým psychickým onemocněním a není tak nemocný, aby nedokázal odolat nutkání ublížit si.

Za trestné činy, ze kterých je obžalovaný, podle amerických zákonů hrozí až 175 let vězení. Nicméně Lewis podle agentury AP řekl, že nejdelší trest, jaký kdy soud v USA v podobném případě udělil, je 63 měsíců. 

Assange nemůže být vydán do USA, rozhodl britský soud

Evropa

USA usilují o vydání Assange, protože WikiLeaks zveřejnily řadu tajných materiálů mimo jiné diplomatické depeše. Zveřejnily i záznamy, že při válce v Iráku nebrali Američané ohled na civilisty .

Podle americké žaloby Assange pomáhal americkému analytikovi vojáku Bradleymu Manningovi porušit zákon proti špionáži, když se zmocnil tajných informací. Manning získal řadu utajených dokumentů, které vedly mimo jiné potvrzovaly existenci tajných základen CIA, kde se mučili zajatí lidé podezřelí z terorismu.

Reklama

Výběr článků

Načítám