Hlavní obsah

Assange: Moji radikální kritici by měli být stíháni za podněcování k vraždě

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Julian Assange, zakladatel serveru WikiLeaks, který zveřejňuje tajné depeše diplomatů USA, v rozhovoru pro americkou stanici MSNBC ve středu kritizoval dvojici republikánských představitelů Mikea Huckabeeho a Sarah Palinovou za jejich radikální postoje vůči němu. Označil je za idioty a dodal, že ti, kdo vyzývají k násilí vůči jeho osobě, by měli být soudně stíháni za podněcování k vraždě.

Foto: Paul Hackett , Reuters

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange

Článek

Assange reagoval především na výrok bývalého prezidentského kandidáta republikánů Huckabeeho, který prohlásil, že Assange by měl být v USA popraven za vlastizradu. V podobném duchu se vyjadřovala bývalá aljašská guvernérka Sarah Palinová, jež rovněž neuspěla v boji o pozici v Bílém Domě. „Jsou to idioti, kteří se snaží udělat si jméno,“ řekl Assange. Dodal, že lidé, kteří vyzývají k násilí vůči němu, by měli být obžalováni.

Na adresu amerického viceprezidenta Josepha Bidena, který přiznal, že Spojené státy hledají způsob, jak Assange obvinit a docílit jeho vydání, přičemž ho nazval počítačovým teroristou, zakladatel WikiLeaks pronesl: „Ať už je tady teroristou kdokoliv, my to nejsme“.

Assange rovněž varoval, že svět čelí „novému druhu digitálního mccarthyismu, který prosazuje Washington“ svou snahou zničit jeho organizaci. Vojína Bradleyho Manninga, jenž je podezřelý, že WikiLeaks depeše stejně jako dříve publikované armádní dokumenty z Iráku a Afghánistánu předal, označil za politického vězně.

Assange a WikiLeaks tvrdí, že jejich systém je nastaven tak, aby zajistil anonymitu přispěvatelů. Tudíž ani on údajně neví, kdo citlivé dokumenty předal.

Reklama

Výběr článků

Načítám