Hlavní obsah

Assange chce opustit azyl na ekvádorské ambasádě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Zakladatel Wikileaks Julian Assange oznámil na tiskové konferenci, že po dvou letech plánuje opustit ekvádorské velvyslanectví v Londýně. Jeho mluvčí ale popřel, že by se vydal do rukou policie, jak uvedla v pondělí televize SkyNews.

Foto: John Stillwell/pool, Reuters

Julian Assange

Článek

„Mohu potvrdit, že ambasádu brzo opustím,” řekl Assange, ale neuvedl proč. Sdělil jen, že to není kvůli důvodům „uváděným v Murdochově tisku”.

Televize SkyNews (patří do mediálního impéria miliardáře Ruperta Murdocha) uvedla na svém webu, že Assange potřebuje hospitalizaci kvůli problémům s plícemi a srdcem, které se u něj objevily během dvouletého pobytu na velvyslanectví. Má podle ní mít také problémy se zrakem a krevním tlakem.

Assangeův mluvčí později upřesnil, že by mohl odejít, jen když britská vláda „odvolá obléhání” velvyslanectví. Podle něj nemá zájem vydat se do rukou policie.

Assange se na ambasádě ukryl, aby nebyl vydán do Švédska, kde čelí obvinění ze znásilnění. Obával se extradice ze Švédska do Spojených států kvůli zveřejnění amerických tajných informací.

Británie s jeho vydáním do Švédska souhlasila.

O zdravotních důvodech mluví i BBC, která spekuluje, že by navíc mohly být důvodem, pro které by extradice nebyla platná.

Foto: Toby Melville, Reuters

Policisté před ekvádorským velvyslanectvím v Londýně

Když se Assange uchýlil na velvyslanectví, domníval se, že se podaří jeho případ vyřešit diplomatickou cestou. To se ale nestalo, uvedla SkyNews.

Pokud by ale opustil území ambasády, okamžitě by byl zatčen, britská policie ji střeží 24 hodin denně.

Foto: Toby Melville, Reuters

Ekvádorský ministr zahraničí Ricardo Patino

Ekvádorský ministr zahraničí Ricardo Patino, který se účastnil tiskové konference, podle BBC řekl, že mu země dál nabízí ochranu: „Musí to skončit, dva roky jsou již příliš dlouhá doba, Julian Assange by měl být svobodný.”

Reklama

Výběr článků

Načítám