Hlavní obsah

Assange byl propuštěn na kauci 200 tisíc liber

Londýn
Aktualizováno

Spoluzakladatel Wikileaks Julian Assange, který se před týdnem přihlásil londýnské policii a byl zatčen, byl v úterý propuštěn na kauci 200 tisíc liber (asi šest miliónů korun). Švédští žalobci se původně snažili dosáhnout jeho vydání do Švédska, kde čelí obvinění ze sexuálních deliktů. Příští slyšení má proběhnout 11. ledna.

Foto: Andrew Winning , Reuters

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange

Článek

Podle rozhodnutí soudu musí zůstat pas devětatřicetiletého Australana na policii. Assange musí být na určené adrese od deseti hodin večer do osmi ráno a musí mít elektronický náramek, který může určit jeho polohu.

Švédská žaloba se okamžitě proti rozhodnutí o kauci odvolala a Assange zůstává dál ve vazbě.

Assange tvrdí, že obvinění jsou politicky motivovaná a souvisejí s tím, že WikiLeaks zveřejňují americké diplomatické depeše.

Slyšení provázely protesty několika desítek jeho příznivců před soudní budovou a velký zájem médií. V soudní síni byli i Assangeovi stoupenci, například filmový režisér Ken Loach, neteř bývalé pákistánské premiérky Fatima Bhuttová, Bianca Jaggerová, stejně jako autoři Henry Porter a Tariq Ali. Do fondu na kauci pro Assange přispěl 20 000 dolary i americký dokumentarista Michael Moore.

Osobnost roku

Právník Assangeho Mark Stephens kritizoval podmínky vazby svého klienta. Podle něj byl až na půl hodiny denně v samovazbě, neměl přístup k televizi, novinám a nedostával poštu. Vedení věznice mu také odmítlo předat výtisk týdeníku Time, které mu poslalo vedení časopisu a ve kterém je vyhlášen osobností roku.

V prohlášení, které australské televizi předala jeho matka před úterním slyšením, Assange zdůraznil, že bude ve své činnosti pokračovat. "Mé přesvědčení se nezměnilo... Neotřesou jím ani tyto podmínky," uvedl Assange.

Kritizoval také firmy, které odmítly zprostředkovávat příspěvky WikiLeaks. "Nyní víme, že Visa, MasterCard, PayPal i další jsou nástroji americké zahraniční politiky," tvrdí v prohlášení, které médiím předala jeho matka. "Vyzývám svět, aby chránil mou práci a mé lidi před těmito nelegálními a amorálními útoky," dodal. [celá zpráva]

Stephense ale uvedl, že mu Assange řekl, že není pro kybernetické útoky.

Server přišel o švýcarský  účet

Server také přišel o účet ve Švýcarsku, protože se ukázalo, že Assange při jeho založení poskytl bance neúplnou adresu. Společnost Amazon.com přestala WikiLeaks poskytovat prostor na svých serverech a WikiLeaks přišel i o svou původní internetovou adresu wikileaks.org.

Britský deník The Guardian poznamenal, že Assange je zadržován kvůli deliktům, které v britském právu delikty ani nejsou. Průzkum společnosti ComRes pro televizi CNN dnes ukázal, že 44 procent Britů je přesvědčeno, že obvinění ze sexuálních trestných činů je jen záminkou, jak Assange dostat do vazby, aby ho mohly Spojené státy soudit kvůli zveřejnění diplomatických depeší. Nicméně stejný počet se domnívá, že by měl být vydán do Švédska.

V pondělí úřad britského premiéra varoval ministerstva a vládní agentury, že po útocích na některé velké soukromé firmy se může stát cílem elektronických útočníků i britská státní správa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám