Hlavní obsah

Putin odhodil pero, Lukašenko v šoku. Arménský premiér odmítl podepsat dokument vojenské aliance

Aktualizováno

Arménský premiér Nikol Pašinjan nepodepsal závěrečný dokument z jednání Ruskem vedené Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB) v Jerevanu. Podle agentury TASS Pašinjan tvrdí, že jsou závěry nekompletní a nedostatečné, což si může Ázerbájdžán vyložit jako prostor pro další agresi vůči Arménii.

Foto: Lusi Sargsyan, ČTK/AP

Arménský premiér Nikol Pašinjan

Článek

Z videa ze závěrečného jednání se zdá, že Pašinjan svým rozhodnutím dokument nepodepsat ostatní státníky zaskočil.

„Absence jasného politického posouzení situace může nejen znamenat, že ODKB odmítá své spojenecké závazky, ale může být také Ázerbájdžánem interpretována jako zelená od ODKB k další agresi proti Arménii… V této podobě, se vší úctou, nejsem připraven tyto dokumenty podepsat,“ řekl Pašinjan během závěrečné řeči na summitu ODKB.

„To by bylo pro dnešek vše, děkuju mockrát,“ říká Pašinjan závěrem. Naproti němu sedící běloruský prezident Alexandr Lukašenko mu něco odpovídá, načež Pašinjan debatu utne a důrazně mu zopakuje: „Děkuju mockrát!“ Evidentně šokovaný Lukašenko jen rozhodí rukama a nevěřícně zírá. Také ruský prezident Vladimir Putin sedící zády ke kameře v ten okamžik odhodí pero a udělá rukou překvapené gesto.

Rusko, lídr ODKB, je dlouhodobě v oblasti Zakavkazska, kde se Arménie a Ázerbájdžán od rozpadu Sovětského svazu střetly ve dvou velkých ozbrojených konfliktech, určující silou. S tím, jak ale zabředává do války na Ukrajině, roste pro něj nebezpečí, že na jižním Kavkazu přijde o svůj někdejší vliv, podotkla AP.

Putin odhodil pero, Lukašenko v šoku. Arménský premiér odmítl podepsat dokument vojenské aliance

Evropa

Vedle Ruska a Arménie jsou členy organizace také Bělorusko, Kazachstán, Kyrgyzstán a Tádžikistán. Ázerbájdžán členem není, jeho tradičním spojencem je Turecko.

Arménie a Ázerbájdžán spolu už několik desítek let vedou spor o Náhorní Karabach, enklávu v jihozápadním Ázerbájdžánu s převážně arménským obyvatelstvem. Během eskalace konfliktu předloni na podzim Ázerbájdžán získal kontrolu nad rozsáhlou částí tohoto území. Boje si vyžádaly životy asi 6700 lidí. Zakončila je mírová dohoda, na jejímž vyjednání se podílelo Rusko.

V září se mezi Arménií a Ázerbájdžánem rozhořely nové boje, v nichž dohromady padlo přes 200 vojáků. Arménie ve stejný měsíc požádala ODKB o pomoc, dostalo se jí ale jenom slibu, že do ní budou vysláni pozorovatelé. Rusko v rámci dohody o příměří z roku 2020 vyslalo do Náhorního Karabachu asi 2000 vojáků, což ale nepomohlo vyřešit některé přetrvávající problémy včetně právního statusu Náhorního Karabachu, podotkla AP.

Setkání Arménie a Ázerbájdžánu v Praze má konkrétní výsledek, mírovou misi na společné hranici

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám