Hlavní obsah

Anna Franková zemřela dříve, než se předpokládalo

Amsterdam

Anna Franková, jejíž deník, který si vedla za války, proslul po celém světě, zemřela v německém koncentračním táboře Bergen-Belsen o měsíc dříve, než se dosud uvádělo. V úterý to oznámilo amsterdamské muzeum Dům Anny Frankové.

Foto: Profimedia.cz

Anna Franková zřejmě v roce 1942

Článek

„Poslední výzkum vnesl nové světlo do posledních dnů Anny Frankové a její sestry Margot. Jejich smrt musela nastat v únoru 1945,“ uvedlo muzeum v tiskové zprávě.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Červený kříž dříve uváděl, že sestry zemřely někdy v průběhu března a nizozemské úřady pak oficiálně stanovily den Annina skonu na poslední březnový den. V úterý si tak svět připomněl 70. výročí úmrtí patnáctileté dívky, jejíž deník psaný v průběhu válečných let, kdy se její židovská rodina původem z Německa společně se čtyřmi dalšími přáteli skrývala v zadním traktu firemního domu v Amsterdamu, dokud nebyli prozrazeni, je součástí světového dědictví UNESCO.

Také Margot si podle svědectví Miep Giesové, která rodině pomáhala, vedla deník, ale ten se nenašel.

Annu a Margot nacisté odvlekli do Osvětimi a v listopadu 1944 je před postupující Rudou armádou odvezli do Bergen-Belsenu.

Čtyři svědci popsali, že u obou dívek se už v lednu 1945 objevily příznaky tyfu. „Většina úmrtí na tyfus nastává zhruba dvanáct dní po prvních symptomech,“ uvádí se v nové studii nizozemských výzkumníků. „Není tudíž pravděpodobné, že (sestry Frankovy) žily do konce března,“ doplnilo amsterdamské muzeum.

Jejich matka Edith zemřela hladem a vyčerpáním ještě v táboře v Polsku. Válku přežil pouze otec Otto, který připravil deník k vydání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám