Hlavní obsah

Anglie nabídne kontrolu plic všem kuřákům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Anglie v rámci pilotního projektu nabídne kontrolu plic všem současným i bývalým kuřákům. Chce tak přispět k včasnému odhalení rakoviny plic, která je v Británii nejčastější příčinou úmrtí mezi všemi pacienty s rakovinou. Ročně chtějí zdravotníci zkontrolovat asi milion Angličanů, informoval deník The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Kuřák, ilustrační foto

Článek

Projekt britského zdravotnického systému NHS se zaměří na lidi od 55 do 74 let. Plán navazuje na úspěšné systematické kontroly kuřáků v sociálně slabých oblastech země. Ten vedl k odhalení rakoviny u 2000 lidí, z nichž 76 procent bylo v rané fázi onemocnění.

To zdravotníci považují za velký úspěch, protože ještě v roce 2019 bylo v rané fázi, kdy je nemoc snadnější léčit, odhaleno jen 29 procent případů v celé Británii.

V Británii ročně zemře na rakovinu plic 35 tisíc lidí. Screeningový program by podle NHS mohl vést k dřívějšímu odhalení zhruba 9000 případů ročně. Program vládu ročně vyjde na 270 milionů liber (7,5 miliardy korun).

Kouření v autě, ve kterém jede i dítě, bude v Anglii trestným činem

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám