Hlavní obsah

Anglická ostuda. Finále fotbalového Eura ve Wembley provázelo násilí

Londýn

Kvůli výtržnostem během finále fotbalového mistrovství Evropy v Londýně zatkla tamní policie 49 lidí. Devatenáct policistů utrpělo při šarvátkách zranění. Část fanoušků Anglie, kteří neměli vstupenky na finálový duel s Itálií, se dostala na stadion, kde je naháněli stevardi i policisté. K násilí ale docházelo i jinde ve městě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Násilnosti před finále fotbalového Eura ve WembleyVideo: Reuters

 
Článek

„Během dne jsme provedli 49 zatčení kvůli různým prohřeškům,” informovala na Twitteru metropolitní policie.

V londýnských ulicích se před zápasem pohybovaly desetitisíce fanoušků, z nichž mnozí byli v podroušeném stavu. Někteří odpalovali petardy.

Asi dvě hodiny před výkopem hooligans prolomili bezpečnostní bariéry v okolí stadionu a prali se mezi sebou i s pořadateli. Někteří se snažili proniknout na stadion. Policie původně tvrdila, že se nikdo bez lístku na tribuny nedostal, ale pak přiznala opak. „Bylo tu porušení bezpečnosti a malá skupina lidí se dostala na stadion,“ uvedla.

Angličtí fotbaloví fanoušci uráželi německou holčičku, ve sbírce se na ni vybral milion

Koktejl

Mezi sedačkami pak tyto lidi naháněli stevardi. Videa na sociálních sítích zachytila i potyčky v útrobách stadionu při zápase.

„Nyní úzce spolupracujeme se stevardy na stadionu a bezpečnostní službou, abychom odvedli tyto lidi. Kdokoli na stadionu bez lístku bude okamžitě vyveden,“ informovala policie. Zásah se ale vlekl. Mnoho rowdies se pokusilo dostat na stadion přes vstup pro invalidy, vyčistění oblasti vyčleněné pro invalidy pak trvalo skoro celý poločas.

Podle svědků se také někteří dostali dovnitř, když se nalepili na lidi s lístky u turniketů.

Podle zpravodaje BBC byla situace napjatá. U bran se vždy potyčky vyostřily, když byl někdo bez lístku vyveden.

Foto: Peter Cziborra, Reuters

Fanoušci ve Wembley před začátkem finalového mače

Asociace: Ostuda anglického týmu

Problémy byly také na Trafalgarském náměstí, kde se pokoušeli lidé proniknout do fanouškovské zóny, aniž by tam měli lístek. Police uvedla, že zasahovala proti davu, fanoušky vyzývala, aby se rozešli.

Jednání fanoušků bez lístků, kteří vnikli na stadion a rvali se s ochrankou a stevardy, odsoudila fotbalová asociace s tím, že jejich chování bylo „naprosto neakceptovatelné“ a jsou „ostudou anglického týmu“.

Rasistické urážky hráčů

Další dohru měl pak šampionát na sociálních sítích, kde hráči Anglie, kteří v prohraném finále nedali penalty, čelili rasistickým urážkám. Odsoudila to fotbalová asociace i britský premiér.

Část anglických fanoušků se po celé mistrovství chovala nesportovně. Když zněla hymna soupeře, bučela a při semifinálovém zápasu s Dánskem, byl opakovaně laserem oslňován strážce dánské branky Kasper Schmeichel. UEFA za to udělila pořadatelům pokutu 30 000 eur (asi 772 tisíc korun).

Anketa

Komu jste fandili ve finále fotbalového Eura?
Anglii
5 %
Itálii
87 %
neměl/la jsem favorita
8 %
Celkem hlasovalo 11622 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám