Hlavní obsah

Angličtí fotbaloví fanoušci uráželi německou holčičku, ve sbírce se na ni vybral milion

Novinky, Martin Vlk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se po osmifinálovém zápase mistrovství Evropy ve fotbale mezi Anglií a Německem objevila na londýnském stadionu Wembley na velkoplošné obrazovce zklamaná holčička v německém dresu, ozval se z řad domácích fanoušků jásot.

Foto: Profimedia.cz

Angličtí fanoušci ve Wembley při zápase jejich národního výběru proti týmu Německa.

Článek

Fotografie mladé plačící fanynky následně obletěly i sociální sítě, kde si vysloužily řadu hrubých urážek z řad anglických příznivců. Aby Velšan Joel Hughes ukázal, že ne všichni Britové jsou takoví, uspořádal na podporu holčičky finanční sbírku. A podle serveru BBC vybral 36 tisíc liber (přes milion korun).

Anglickému výběru se na aktuálně probíhajícím mistrovství Evropy ve fotbale daří, v neděli se totiž utkají ve Wembley ve finále s Itálií, jejich fanoušci se však neprezentují příliš příkladným a gentlemanským chováním.

Naposledy na sebe upozornili během středečního semifinálového zápasu s Dánskem, když při zahrávání pokutového kopu anglickým kapitánem Harrym Kanem svítili laserovým ukazovátkem do očí dánskému brankáři Kasperu Schmeichelovi.

Dalším z prohřešků fanoušků Albionu bylo opakované bučení před zápasy při hymnách soupeřů. Po těchto incidentech zahájila Evropská fotbalová unie (UEFA) disciplinární řízení a anglické asociaci (FA) tak kvůli nim hrozí trest.

Plačící holčička a sprcha urážek

Rozporuplné reakce vyvolala i německá holčička, která po prohraném zápase padla se slzami v očích do otcovy náruče. Tento moment zachytilo hned několik kamer na stadionu a objevil se i na tamní velkoplošné obrazovce. Když jej angličtí fanoušci viděli, ozval se z jejich řad jásot doprovázený urážlivými gesty.

Fotografie zklamané fanynky se následně objevily i na sociálních sítích, kde angličtí fanoušci s hrubými urážkami pokračovali. Výběr některých z nich, které jsou více než za hranou, sdílel na svém profilu na Twitteru bývalý anglický fotbalista Stan Collymore s popiskem „Slova nejsou potřeba“.

Finanční sbírka

Když chování anglických fanoušků zaregistroval jednapadesátiletý Joel Hughes, rozhodl se založit finanční sbírku s cílem „jí (holčičce) ukázat, že ne všichni ve Velké Británii jsou hrozní“.

Původně chtěl získat alespoň 500 liber, nakonec se mu podařilo vybrat 36 tisíc liber (přes milion korun). Rodina holčičky nicméně tyto peníze odmítla s tím, že si přeje, aby raději putovaly na charitu.

„V zájmu naší dcery a celé rodiny bychom si chtěli zachovat soukromí, nicméně všem moc děkujeme za vaši úžasnou podporu. Naše dcera by chtěla požádat, aby vaše velkorysé dary putovaly na dětský fond UNICEF s vědomím, že přinesou užitek,“ uvedla rodina v prohlášení.

Reklama

Výběr článků

Načítám