Hlavní obsah

Angelo, končíme, tvůj čas vypršel, naléhají na kancléřku už i lidé z její CDU

Stuttgart

Éra Angely Merkelové je pryč, kancléřka by měla kvůli své azylové politice odstoupit, řekl ve čtvrtek agentuře DPA Holger Kappel, šéf bádensko-württemberského svazu Werte Union (Unie hodnot). Jde o volné sdružení členů strany Křesťanskodemokratické unie (CDU), které šéfuje právě Merkelová, i její sesterské organizace - bavorské Křesťansko-sociální unie (CSU).

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Angela Merkelová

Článek

„Merkelové čas vypršel. Svaz Werte Union požaduje její rezignaci na funkci předsedkyně CDU a následné rychlé řešení nástupnictví v úřadu kancléře,” sdělil ve čtvrtek agentuře DPA Kappel a pokračoval: „Německo je v Evropě se svou imigrační politikou a přijímáním běženců izolované.“

Pokud nebude podle něj přijato řešení na evropské úrovni, musí se přijmout řešení na národní úrovni. Není žádný lepší návrh, než ten, který předložil spolkový ministr vnitra Horst Seehofer, dodal.

Ten chce běžence, kteří jsou registrováni v jiné evropské zemi, vracet hned na hranicích Německa. Merkelová toto opatření odmítá, obává se dominového efektu a hledá řešení na celoevropské úrovni.

Werte Union proto vyzývá místopředsedu CDU Thomase Strobla, aby se veřejně od Merkelové distancoval a zajistil nástupce kancléřky. Strobl je mimo jiné šéfem bádensko-württemberské CDU.

Volné sdružení Werte Union má na jihozápadě kolem 200 členů CDU, kteří podle Kappela představují konzervativní proud strany.

Anketa

Měla by Angela Merkelová skončit?
Ano a učinit tak měla už dávno
94,5 %
Ne, neměla by podléhat kritice
5,2 %
Nevím, nedokážu se rozhodnout
0,3 %
Celkem hlasovalo 384 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám