Hlavní obsah

Amriho bylo možné zatknout ještě před útokem v Berlíně, řekl německý ministr vnitra

Berlín

Berlínského atentátníka Anise Amriho bylo možné dopadnout ještě předtím, než zaútočil na vánoční trh v německé metropoli. V úterý to vyšetřovací komisi zemského sněmu v Severním Porýní-Vestfálsku řekl německý ministr vnitra Thomas de Maiziére.

Foto: Handout, Reuters

Terorista Anis Amri

Článek

Amriho bylo prý možné zatknout nejpozději loni v říjnu, poté co Tunisko potvrdilo jeho totožnost. Úřady měly podle de Maiziéra dobré důvody, aby v tu chvíli požádaly soud o udělení vazby. „Nikdo se o to ale ani nepokusil,” uvedl podle německých médií ministr vnitra.

Teroristický útok spáchaný ve jménu takzvaného Islámského státu si v prosinci v Berlíně vyžádal 12 obětí, včetně jedné Češky. Další desítky lidí utrpěly zranění.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Policie zkoumá kamion, který vjel do lidí na vánočním trhu v Berlínské čtvrti Charlottenburg.

Německé úřady se po útoku dostaly do podezření, že v případě Amriho nepostupovaly dost důsledně.

Už před útokem sice muže považovaly za potenciálně nebezpečného a několik měsíců ho také sledovaly, nakonec ale kvůli nedostatku důkazů sledování zastavily. Vrátit ho zpět do Tuniska, odkud pocházel, se jim nepodařilo.

Foto: ČTK/AP

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére

List Bild am Sonntag o víkendu napsal, že kriminalisté v Severním Porýní-Vestfálsku už loni v březnu zdejší ministerstvo vnitra upozornili, že by Amri mohl plánovat teroristický útok. Ministerstvo vnitra Severního Porýní-Vestfálska, které vede Ralf Jäger ze sociální demokracie, jakékoliv pochybení popírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám