Hlavní obsah

Americký konzulát ve Frankfurtu byl centrem odposlechů CIA a NSA

– Berlín

Centrem odposlouchávacích a hackerských aktivit americké tajné služby CIA v Německu byl americký generální konzulát ve Frankfurtu nad Mohanem. Podle deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) a televize ABC to vyplývá z dokumentů zveřejněných serverem WikiLeaks. Na konzulátu působila hackerská skupina CIA, která napadala chytré telefony a televizory za účelem odposlechů.

Foto: Boris Roessler, ČTK/AP

Americký generální konzulát ve Frankfurtu nad Mohanem

Článek

Podle WikiLeaks sloužil frankfurtský konzulát jako hlavní předsunuté stanoviště sledovacích a hackerských aktivit CIA. Bývalý představitel CIA potvrdil televizní stanici ABC, že to bylo ústřední nervové centrum pro tajné společné operace CIA a Národního bezpečnostního úřadu NSA při získávání odposlechů z celého světa. Z tamního amerického generálního konzulátu údajně řídili hackeři útoky na cíle v Evropě, Africe a na Blízkém východě.

Dodal také, že právě odsud byl napíchnut telefon německé kancléřky Angely Merkelové, o jehož odposlechu informoval bývalý zaměstnanec NSA Eward Snowden. [celá zpráva] Tato informace vedla k ochlazení německo-amerických vztahů. [celá zpráva]

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Vchod do amerického generálního konzulátu ve Frankfurtu nad Mohanem

Také se ukázalo, že se odposlechy prováděly na americkém velvyslanectví v Berlíně.

Hlavní roli ale hrála NSA, uvedl jeden z představitelů CIA. „Jen určití lidé (v středisku CIA pro kybernetické zpravodajství) měli umožněný přístup k výstupu ze speciálně připravených operací hackerů NSA,“ řekl.

Hackeři CIA měli většinou diplomatické pasy a krytí amerického ministerstva zahraničí. Uváděli, že do země přijíždějí poskytnout technickou podporu.

Ústřední zpravodajská služba (CIA) ani žádné jiné americké úřady oficiálně nepotvrdily, že dokumenty zveřejněné WikiLeaks jsou pravé. Mluvčí německé vlády Steffen Seibert ve středu řekl, že autenticitu materiálů nemůže určit. Záležitost ale bere vážně a zůstává kvůli ní v úzkém kontaktu s americkými úřady, protože se tyto informace stále objevují.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Americký generální konzulát ve Frankfurtu na Mohanem

Německá federální prokuratura už oznámila, prošetřuje operace hackerů na frankfurtském konzulátu a možná zahájí stíhání.

Uniklé dokumenty především ukazují, že se CIA snažila najít cesty, jak změnit běžnou spotřební elektroniku od chytrých televizí, přes chytré telefony a tablety v aktivní špionážní zařízení umožňující například odposlechy hovoru v místnosti. Používaly k tomu různých aplikací. [celá zpráva]

Frankfurt je významným internetovým a dopravním uzlem Evropy a navíc finančním centrem - sídlí tam jedna z největších světových burz a desítky bank, včetně Evropské centrální banky.

Reklama

Výběr článků

Načítám