Hlavní obsah

Americká tajná služba NSA tlačila na země EU, aby umožnily masové sledování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) činila nátlak na členské státy Evropské unie, aby je přiměla změnit zákony ve prospěch rozsáhlého sledování svých občanů. Napsal to v dopise europoslancům bývalý spolupracovník NSA Edward Snowden, který zveřejnil informace o amerických programech odposlechu zahraničních politiků i masového sledování elektronické komunikace.

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP a Reuters

Edward Snowden

Článek

Snowden uvedl i příklady: ”Německo bylo pod tlakem, aby upravilo svůj zákon G-10 podle představ NSA.” Zmíněný zákon upravuje zásahy do telekomunikační sítě a odposlechy telefonů. Dále zmínil nátlak na Švédsko, Nizozemsko a z mimoevropských zemí pak na Nový Zéland: „Každý z těchto států obdržel od NSA instrukce, někdy pod záminkou amerického ministerstva obrany či jiných orgánů, jak oslabit právní ochranu komunikace ve svých zemích.”

Dopis přináší Snowdenovu odpověď na otázky Evropského parlamentu, který masové odposlechy unijních občanů prošetřuje. Dokument na webu europarlamentu zveřejnil výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci.

Snowden, který se nyní před americkou justicí ukrývá v Rusku, také uvedl, že usiluje o azyl v některé unijní zemi. Zároveň ale zdůraznil, že mu někteří poslanci z parlamentů členských zemí řekli, že Spojené státy „nenechají” Evropany politický azyl poskytnout.

Snowden loni odstartoval velkou aféru, když postupně zveřejnil, že NSA sledovala internetovou a telefonickou komunikaci miliónů Evropanů, ale i státníků. [celá zpráva]

Americký prezident Barack Obama v souvislosti s aférou přislíbil změnit práci špionážních agentur, USA podle něj již nebudou monitorovat komunikaci hlav států a vlád blízkých spojenců. Oznámil také omezení programu plošného získávání dat o telefonátech Američanů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám