Hlavní obsah

Americká armáda dluží Slovensku 30 milionů za pobyt vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká armáda neplatí včas faktury za pobyt vojáků ve výcvikovém středisku Lešť na středním Slovensku a dluh se postupně vyšplhal na 1,2 milionu eur (30 milionů korun). Slovenské ministerstvo obrany potvrdilo, že armáda Spojených států platí faktury opožděně. Po útoku Ruska na Ukrajinu je v Lešti umístěna jednotka NATO.

Foto: Reuters

Američtí vojáci

Článek

Bojová skupina posílila obranyschopnost východního křídla Severoatlantické aliance i slovenského území. V jednotce působí kromě Američanů také Češi, Slovinci, Němci a Holanďané. Deník Pravda upozornil, že ve státním registru pohledávek jsou desítky zápisů.

Zahraniční vojáci se na Slovensku střídají v pravidelných rotacích. Slovensko se stará o ubytování a stravování vojáků a resort obrany pravidelně posílá spojencům faktury za tyto služby. Ze státního registru pohledávek je zřejmé, že americké ministerstvo obrany splácí faktury opakovaně se zpožděním. V registru je 37 pohledávek, z nichž 31 jsou opožděné platby americké armády. „Devět faktur včas neuhradilo velitelství armády Spojených států v Evropě a další pohledávky jsou vůči jednotce americké armády V Corps,“ uvedl deník Pravda. Poslední pohledávky jsou za ubytování a stravování Američanů v Lešti v listopadu a prosinci 2023.

Ministr obrany Robert Kaliňák (Směr) je přesvědčený, že spojenci faktury postupně uhradí. Zmíněná částka dluhu ve výši 1,2 milionu eur neobsahuje úroky z prodlení a penále. „K opoždění úhrady může přispívat nejen pozdější doručení faktur do platebních centrál zmíněných zemí, tedy přeshraniční operace, ale také rotace personálu a s tím související odevzdávání agendy,“ uvedlo ve svém stanovisku slovenské ministerstvo obrany.

Maximální počet spojeneckých vojáků na území Slovenska určili poslanci slovenského parlamentu na tři tisícovky. Momentálně na Slovensku působí 1100 zahraničních vojáků.

Český TollNet a SkyToll vyhrály miliardový tendr na elektronické mýtné v Chorvatsku

Evropa

Reklama

Související témata:
Lešť

Výběr článků

Načítám