Hlavní obsah

Amanda Knoxová vybírá peníze na svatbu na internetu

Seattle

Američanka Amanda Knoxová spolu se snoubencem Christopherem Robinsonem vybírá prostřednictvím internetu peníze na svatbu. Tato bývalá studentka výměnného programu strávila bezmála čtyři roky v italském vězení kvůli obvinění z vraždy své britské spolubydlící Meredith Kercherové. Odsouzena byla na 28 let, v roce 2015 ji italský nejvyšší soud osvobodil.

Foto: Profimedia.cz

Amanda Knoxová na konferenci v Itálii letos v červnu

Článek

Knoxová uvedla, že peníze, které s Robinsonem měla připravené na svatbu, nakonec utratila za cestu do Itálie, kam byla pozvaná na konferenci o trestním soudnictví, uvedla agentura ANSA.

„Nečekali jsme, že budeme zároveň plánovat svatbu a Amandin první návrat do Itálie. Ale když Italy Innocence Project Amandu pozval, nemohli jsme si nechat tu příležitost ujít. Na tuto důležitou cestu jsme utratili naše úspory na svatbu,” vysvětlil Robinson.

Lidé mohu poslat příspěvek od 25 do 10 000 dolarů. Kdo přispěje, může získat knihu milostné poezie, kterou Knoxová s budoucím manželem společně napsali.

Spolubydlící zavražděné

Tělo Kercherové bylo nalezeno 2. listopadu 2007 v italské Perugii v bytě, kde zavražděná bydlela spolu s Knoxovou. Britská studentka ležela ve své ložnici polonahá s podříznutým hrdlem a čtyřmi desítkami bodných ran. Knoxová a její tehdejší přítel Raffaele Sollecito byli zadrženi a zatčen byl i Rudy Guede, imigrant z Pobřeží slonoviny.

Prokuratura tvrdila, že 21letá studentka zemřela zřejmě v důsledku sexuální hry, která se účastníkům vymkla z rukou. To ale nakonec jeden ze soudů odmítl a přiklonil se k tomu, že za smrtí stála hádka.

Foto: Profimedia.cz

Amanda Knoxová u italského soudu v roce 2011

Knoxová a Sollecito tvrdili, že nebyli v době vraždy v bytě a že si nic nepamatují, protože byli pod vlivem marihuany a alkoholu. Na těle Kercherové a v pokoji se našly biologické stopy Guedeho, ale nikoli Knoxové a Sollecita. Jediným, kdo si odpykává trest vězení kvůli vraždě, je nyní Guede, kterému soud vyměřil 16 let.

Kauzu provázely vleklé soudní tahanice, Knonová byla uznána vinnou a odsouzena na 28 let, její tehdejší přítel Sollecito dostal trest 25 let. Odvolací soud po čtyřech letech rozhodl o jejich propuštění. Vyšetřovatelé případu prý chybovali a proti dvojici nebyly pořádné důkazy.

Další soud ale řízení obnovil s dvojice byla opět uznána vinnou. Dívky se prý hádaly kvůli penězům. Zranění Kercherové naznačovala, že útočilo více lidí. Žaloba tvrdila, že Knoxová a Sollecito oběť drželi, zatímco ji Guede znásilňoval. V roce 2015 byla definitivně zproštěna obvinění.

Do USA se Knoxová vrátila v roce 2011 po prvním osvobozujícím rozsudku. V rodném Seattlu posléze dokončila studia a vydala knížku o svém případu. Později pracovala pro různá média a předloni v jednom rozhovoru oznámila, že se hodlá věnovat činnosti ve prospěch nespravedlivě obviněných. V roce 2016 streamingová služba Netflix uvedla dokument o případu nazvaný Amanda Knoxová.

Letos v květnu na konferenci v Itálii Knoxová v diskusi na téma úloha médií v trestních kauzách řekla, že byla tiskem vylíčena jako vychytralá psychopatka, narkomanka a děvka. V slzách přitom obvinila novináře, že vykonstruovali „falešný příběh, který přiživoval fantazii lidí”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám